Új vezető

2022.05.10. 11:25

Új lelkészt avattak Létavértesen

Nem kevés feladatot vett át Szabó János, a Vértesi Református Egyházközség új lelkésze.

Forrás: Vértesi Református Egyházközség / Kővári Krisztián

Megválasztását követően másfél esztendő elteltével iktatták be ünnepélyes istentisztelet keretében lelkészi tisztjébe Szabó János vértesi lelkipásztort. Az egyházmegye hivatalos gyakorlatát a pandémia-időszak szabályai korlátozták. 

Az eseményen zsúfolásig megtelt a vértesi református templom. A gyülekezet tagjai mellett az egyházmegye lelkészei, a helyi görögkatolikus egyházak vezetői, a nagylétai reformátusok képviselői, a város és intézmények vezetői jöttek el, hogy igei üzenetekkel, jókívánságokkal erősítsék és támogassák Szabó János szolgálatát. 

Igét hirdetett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki prédikációja végén így fogalmazott: a lelkipásztori tiszt keresztvállalás, folyamatos gond és közösségvállalás. A beiktatás szolgálatát Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese végezte. 

Németországban is szolgált 

Szabó János 1977-ben Tiszafüreden született lelkészcsaládban. Édesapja szolgálati helye szerint végezte alap- és középfokú iskoláit. A teológiai főiskola elvégzése után egy évig diakóniai szolgálatot végzett Németországban. 
2001-ben kötött házasságot, és abban az évben született Kincső nevű leánygyermekük. Ekkor a nagyerdei református gyülekezetben hatodévesként megkezdte lelkészi szolgálatát. 

2002–2009 között a Kismarjai Református Egyházközség lelkésze volt. 2008-tól, Bölcskei Gusztáv felkérésére püspöki titkári szolgálatot látott el a Tiszántúli Református Egyházkerületnél, majd 2015-től Fekete Károly püspök mellett folytatta titkári teendőit. 2020-ban a nyugdíjba vonuló nagytiszteletű Rozsnyai István után, a Vértesi Református Egyházközség presbitériuma meghívta a lelkészi feladatok ellátására, és 2020. október 25-én megválasztották a gyülekezet lelkipásztorának. Pár nap múlva életbe léptek a koronavírus-járvány miatti intézkedések, ami hosszabb időn át behatárolta a közösségi életet, a személyes kapcsolatok kiépítését. 

Elődjétől, Rozsnyai Istvántól – aki 23 éven át folyamatosan szervezte és építette a vértesi gyülekezetet – egy kívül-belül felújított templomot, egy szép idősek szeretetházát, támogató szolgáltatást, házi segítségnyújtást, nappali ellátást biztosító intézményrendszert vehetett át. Ezenkívül a Kárpát-medencei fazekasság értékes, szinte teljes körű muzeális gyűjteményének kezelését, az évenkénti Bihari jurtatábor hagyományát, színes közművelődési, hagyományőrző rendezvényeket, múzeumpedagógiai foglalkozások közkedvelt formáit kapta örökségül, melyet szép kihívásnak és felelősségteljes feladatnak tart. 

Turóczi Barnabás 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában