egészséges és költségkímélő

2021.09.24. 07:30

Milliókkal lett kevesebb az energiaszámla Földesen a geotermális rendszernek köszönhetően

A 2020/21-es évben már a teljes fűtési szezonban a környezetbarát rendszer üzemelt.

A községháza műemlék épületét is a föld mélyéből jövő vízzel fűtik | Fotó: Péter Imre

A településen adott a termálvíz, már 1967 óta üzemel az a kút, amelyből 64 fokos gyógyvíz tör a felszínre. A helyiek azonban már nemcsak a jótékony hatását élvezhetik, hiszen több mint egy évvel ezelőtt bevezették a geotermális fűtési rendszert néhány helyi intézményhez. A környezetbarát fejlesztés összességében mintegy 80 százalékos megtakarítást jelentett a település költségvetésében. A részletekről Jeneiné dr. Egri Izabella polgármestert kérdezte a Napló.

Öt intézményben, a helyi sportegyesület öltözőjében, a községházán, az óvoda két telephelyén, valamint az általános iskola nagy épületében működik a rendszer jelenleg.

– Ebben az öt intézményben összesen csaknem négymillió forint a megtakarítás, ez pedig a gázfűtés számlájának a 80 százalékát jelenti. Nem gondoltuk, hogy ilyen nagymértékű lesz a megtakarítás. A hivatal esetében azért is örültünk, mert ez az épület 1927-ben készült el, műemlék jellegű, így a belmagassága is eltér az átlagostól. Korábban a nyílászáróit önerőből, valamint a Magyar falu programnak köszönhetően korszerűbbre cseréltük, ez is nagyban segítette a fűtési költségek csökkentését – osztotta meg.

A községháza műemlék épületét is a föld mélyéből jövő vízzel fűtik | Fotó: Péter Imre

A település első embere elmondta azt is, hogy a megspórolt pénzt átcsoportosítanák pályázatok önerejéhez, így segítenék a település további fejlesztését.

– A jövőben is központi jelentőségű kérdés az utak korszerűsítése, a szórt alappal rendelkezőket szilárd burkolattal látnánk el. Emellett hasznos volna a településünk számára egy sportcsarnok építése, de elengedhetetlen a strandfürdő fejlesztése is – mondta. Szavai szerint a terveik között szerepelnek további energetikai korszerűsítések.

A polgármester arról is beszélt, hogy a geotermális rendszer üzemeltetőjével folyamatos egyeztetések zajlanak annak érdekében, hogy további intézményeket is bevonhassanak a programba. Szavai szerint első lépésként a település intézményeinek rezsicsökkentése a cél, de a jövőben kiterjesztenék a rendszert a lakosság részére is.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában