Ahol megállt az idő

2021.07.25. 16:53

Debreceni Zsibogó: ha lesz rá pénz, akkor lesz felújítás is

A járvány miatt most nincs forrás a Zsibi rendbetételére.

Fotó: Ásztai Csaba

A Vágóhíd utcai használtcikk-piac, a köznyelvben Zsibi vagy Zsibogó sokat változott az elmúlt évtizedek során. A korabeli krónikák szerint jó ideig csak hetente két nap tartott nyitva. A városi tanács aztán 1985-ben döntött úgy, hogy a Csapó utcai régi vásárcsarnoknál működő KGST-piacot (márkás farmernadrágot és micsoda fakeretes tenisz­ütőt árultak ott a lengyelek!) is kiköltözteti a Zsibibe, és innentől kezdve már a hét minden napján lehetett árusítani és vásárolni. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy egy ideig a Zsibogó szomszédságában működött az állatvásár is, amelyet 1993-ban áthelyeztek a Diószegi út végére, ahol hosszas „agonizálást” követően már vagy tíz éve megszűnt.

Az idő nem múlt el nyomtalan a Zsibi felett sem, azaz inkább úgy helyes, ha azt mondjuk: ott mintha megállt volna az idő. Aki járt arra mostanában, sok szempontból most is a nyolcvanas, kilencvenes években érezheti magát. Az asztalok, a bódék a régi időket idézik, a legnagyobb változás talán az, hogy jó ideje nincsenek már lengyelek, és „itt a piros, hol a piros” játékban sem kopasztják meg az embert. Az eladók és a vásárlók érdeklődésünkre elmondták: régóta megérett már a használtcikk-piac a felújításra, és időnként lehet is arról hallani, hogy az önkormányzat tervez valamiféle beruházást a területen. A kérdéssel megkerestük a polgármesteri hivatal sajtóosztályát. Válaszukban emlékeztetnek, hogy a Zsibogót a Debreceni Közterület Felügyelet üzemelteti. A pandémia miatti takarékos költségvetési gazdálkodás miatt azonban 2021-ben nagyobb beruházásra nincs előirányzatuk, ennek ellenére folyamatosan végeztetnek ott a működéshez szükséges alapfenntartási, karbantartási munkálatokat. Amennyiben a jövőben a költségvetési fedezet engedi, a felügyelet a teljes eladói rész aszfaltozásának felújítását szeretné elvégeztetni – írják.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a közterület-felügyelet csak a pavilonok alatti földterületet adja bérbe, a pavilonok a bérlők tulajdonában vannak, így azok állapotának, állagának megőrzése a tulajdonosok fel­adata.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában