Nyílt nap

2021.06.20. 11:36

Mathias Corvinus Collegium: „gyorsító pálya” a tehetségeseknek

Élményalapú oktatás és jó közösségek várják a résztvevőket.

Fotó: Kiss Annamarie

„Arra a tudásra építünk, amit a közoktatásban megkapnak a diákok; mellé mi készségeket, képességeket, látásmódot, gondolkodásmódot igyekszünk a birtokukba adni”

– mondta el érdeklődésünkre Bognár István, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) regionális képviselet-vezetője, amikor szombaton nyílt napot tartottak az érdeklődő középiskolás diákoknak. – A képzés minden szintje teljes mértékben ingyenes; ezzel garantáljuk, hogy a hozzáférés a tehetségesek számára a lehető legszélesebb körű legyen – hangsúlyozta. – Komplett tehetséggondozó programunk van, célunk, hogy a diákjaink a világra nyitott, kritikus gondolkodásmóddal rendelkező, hazájukért, nemzetükért érzett elköteleződés mentén cselekvő, aktív fiatalok legyenek, akik képesek a nemzetközi versenyben megállni a helyüket, de a tudásukat igyekeznek szűkebb régiójukban kamatoztatni.

Bognár István, az MCC regionális képviselet-vezetője | Fotó: Napló-archív

Mint felidézte, az MCC több mint 25 éves múlttal rendelkezik, tavaly egy törvényi felhatalmazással azt a feladatot kapta, hogy Kárpát-medence-szerte hozza létre a magyar nemzeti tehetséggondozó intézményfejlesztői struktúráját. Ennek egyik állomásaként Debrecenben is létrejött a képzési központ, mely a MCC mindhárom képzési szintjével jelen lesz itt. A Fiatal Tehetség Program tavaly ősszel elindult egy ötödikes osztállyal, 25 diákkal, a Középiskolás Program jelentkezése nemrég zárult le, és most zajlik az egyetemistáké. – Alapvetően e-learning alapú a képzés, és kiegészül közösségépítő, konferencia jellegű fórumokkal, ahol különféle témák mentén egy kicsit bekapcsolódhatnak a tudományos életbe is a résztvevők – mondta Bognár István.

Beszélt arról, jelenleg „gőzerővel” azon dolgoznak, hogy szeptemberre a diákok fogadásához megfelelő formába hozzák az épületet.

A következő néhány évben az Aranybika jelentős felújításon fog átesni; figyelemmel a műemléki jellegére és a kor elvárásaira is.

Közösségi tereket is szeretnének létrehozni, amiket a debreceni lakosok is használhatnak majd.

A nyílt napon résztvevő mintegy 50 diáknak a régiós koordinátorok bemutatták a programok működését. Valamennyien hangsúlyozták a képzés élményalapú jellegét, és közösségépítő erejét is. Elmondták, „ambiciózus” célként határozták meg, hogy 30-50 főt próbáljanak bevonni az itteni középiskolás programba, és örömmel tapasztalták, hogy százan jelentkeztek szerte a megyéből. A felvételi eljárás során nem tudást, hanem intelligenciát, érzelmi intelligenciát, együttműködési készséget mérnek. A képzésben különböző területeken szerezhetnek ismereteket a résztvevők, például történelem, pszichológia, média, művészet, természet- és környezetvédelem, egészség- vagy pénzügyi tudatosság témájában. Nem titkolt szándék, hogy a majdani munkájukhoz, életükhöz egy „gyorsító pályát” hozzanak létre a tehetséges diákok számára, felvértezve őket a lehető legtöbb tudással, a lehető legszélesebb látókörrel – hangzott el.

SzT

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/az-aranybika-szallo-aranykorarol-5290036/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/boros-jozsef-az-aranybika-elvesztese-faj-de-legalabb-jo-kezekbe-kerult-5278015/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában