népszerűbb a szakképzés

2021.06.11. 15:07

Jövőképpel, vonzó környezetben tanulnak szakmát a DSZC diákjai

Tirpák Zsolt: A legfontosabb, hogy minél több tudatos szakember legyen a szakképzésben.

Fotó: Molnár Péter

Átfogó fejlesztés címmel vett részt a Debreceni Szakképzési Centrum abban a programban, melynek lezárásáról pénteken a DSZC Fokos utcai tagintézményében tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Pósán László | Fotó: Molnár Péter

Pósán László országgyűlési képviselő a modernizálás kapcsán a technológia és az ipar gyorsuló fejlődésére hívta fel a figyelmet, majd elmondta: a szakképzés is ezekhez hasonlóan változik. – Úttörő vállalkozás volt ez az országban, a projektcélok és azok megfogalmazásai illeszkednek a kormány 2019-ben megfogalmazott, a szakképzés megújítássáról szóló stratégiájához – mondta. A politikus kiemelte: ez a program országos viszonylatban is hozzájárult ahhoz, hogy milyen Magyarország tőkehozó képessége, Debrecen beruházási ösztönzőképessége, illetve mennyire vonzó a befektetési szándékkal érkezőknek.

Tirpák Zsolt kancellár először a világ gazdasági kihívásairól és technológiai eljárásról tett említést, ez ugyanis nagy felelősséget tett a szakemberképzésre. – Az Átfogó fejlesztés-program 2018 és 2021 között valósult meg, a projekt a szakképzés sikerességnek hárompontos zálogára: a vonzó intézményi környezetre, az életpályára, valamint a felkészült oktatókra fókuszálta programjait.

Vonzó életpálya

Tirpák Zsolt | Fotó: Molnár Péter

– Fontos volt a bevonás, vagy is az, hogy a diákokat minél nagyobb számban vonzzák be a szakképzésbe. Nem kevésbé fontos azonban a megtartás, azaz a lemorzsolódás megakadályozása – mutatott rá a kancellár. Ebből a célból pályaorientációs programokat hirdettek meg, de voltak személyes találkozók, konferenciák is, emellett digitális és nyomtatott kiadványokkal, valamint a digitális közösségi alkotóműhelyek létrehozásával segítettek a fiataloknak. Tirpák Zsolt kiemelte: a programnak köszönhetően a tavalyihoz képest idén szeptemberben tíz százalékkal többen; 1800-an jelentkeztek a DSZC tagintézményeibe. Fontos, hogy nem csak a jelentkezők létszáma, hanem a tanulmányi átlaguk is emelkedett, ami a szakképzés fokozatosan növekvő elismertségét bizonyítja.

Tirpák Zsolt elmondta, hogy fontos feladat volt a pályakarrier szemléltetése is, ebből a célból többek között fórumokat és céges rendezvényeket szerveztek. Komplex mérést végeztek a diákok fejlesztésre szoruló kompetenciáival kapcsolatban, ehhez igazították az oktatást, míg a kiemelkedően tehetséges fiatalokat támogató programokkal fejlesztették.

Intézmény és oktatás

Fotó: Molnár Péter

A tizenegy tagintézmény oktatói és vezetői modern szemléletű továbbképzésben vettek részt, valamit több tananyagot is fejlesztettek, csaknem háromszáz munkatára jutott új szemlélethez, mellyel tudatosabb gondolkodású oktatómunkát végezhetnek. A projekt harmadik témaköre a vonzó intézményi környezet kialakítása volt, ennek érdekében fejlesztették többek között az eszközöket és a laborokat is.

A fejlesztések adatait és nominális mutatóit Horváth-Zelei Attila projektmenedzser osztotta meg.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában