Munka nélkül nincs eredmény

2021.06.07. 16:59

Czellér András bízik abban, hogy sikerült tanárai nyomdokaiba lépnie

A Lilla Téri Általános Iskola igazgatója régi motorosnak számít a pedagógia terén.

Czellér András több mint négy évtizede van a pályán | Fotó: Molnár Péter

Több mint negyven éve kezdett el tanítani, lassan húsz éve igazgatja már Debrecen egyik általános iskoláját, igaz, ötödik éve már nyugdíjasként teszi ezt. Elmondása szerint, ha nem dolgozna, akkor unatkozna, ezért is vállalta a megbízatást a kertészkedés helyett, bár nevetve megjegyezte: nem szívesen kertészkedik.

Megragadni a lehetőséget

Czellér András több mint négy évtizede van a pályán | Fotó: Molnár Péter

Pedagógusnap alkalmából Czellér András kérésünkre felidézte, miért választotta ezt a hivatást, és hogyan teltek az elmúlt évtizedek. – A Tóth Árpád Gimnáziumba jártam annak idején, ott nagyon sok jó tanárral találkoztam. Ők voltak a példa, szerettem volna, hogy olyan legyek valamikor, mint ők. Ez vonzott engem a pedagógusi pályára és az, hogy szeretek az emberekkel bánni – vallja. A 70-es évek végén kezdte a tanítást Hajdúhadházon, majd néhány év múlva onnan került a Lilla Téri Általános Iskolába. Ekkor találták ki az egyik kollégájával, hogy valami újat csinálnának. Az új program, amibe belevágtak, a kéttanítási nyelvű oktatás bevezetése volt. – Megkaptuk az engedélyt, hogy elindítsuk ezt a képzést. Kellett pár év, amíg felfutott, de miután a szülők megismerték, hogy mi is ez, egyre többen választották. Mostanra sikerült elérni azt, hogy 66 nyolcadikos tanulóból 64 gyerek középfokú nyelvvizsgát tesz, ebből több mint ötvenen C típusút, tehát szóbelit és írásbelit is. Sőt, vannak néhányan, akik felsőfokú nyelvvizsgával a kezükben hagyják el az általános iskolát – büszkélkedett az iskolaigazgató.

Czellér András eredetileg matematikaszakos tanár, bár az intézményvezetői teendők mellett háttérbe szorul a tanítás, a törvény szerint heti két órát kell tartani, így nem esik ki a gyakorlatból.

„Célunk az, hogy minél sokszínűbb oktatást végezzünk, a gyerekeknek igyekszünk mindenféle programot összeállítani, ehhez a város és a tankerület segítségét is megkapjuk”

– fogalmazott. Bár sok rendezvényük elmaradt a pandémia miatt, igyekeznek amit lehet, bepótolni. A Lilla Téri Általános Iskolában a külföldi szakmai és tanulmányi utaknak is nagy hagyománya van, rendszeresen részt vesznek az Erasmus-programban. – Én például Európa négy országában nem voltam, a többibe eljutottam már, de a pedagógusaim is sokfelé jártak már. Ahogy lehetséges lesz, ismét mennek angol nyelvű továbbképzésekre, a gyerekeink pedig határon túli programokon vesznek részt rendszerint. Nagyon sok olyan dolog van most, ami régen nem volt, a tanulók élhetnek a különféle lehetőségekkel – mondta. Meglátása szerint ebben a szakmában az a legfontosabb, hogy szeretettel kell fordulni a gyerekek felé.

Azt vallja, ha érzi a gyerek, hogy nem szeretik, akkor nagyon nehéz elérni vele bármit is. Arra a kérdésre, hogy a több mint negyvenéves pályafutása során sikerült-e a példaképei nyomába érnie, Czellér András azt felelte: bízik benne, hogy nagyrészt igen. – Ők arra neveltek minket, hogy munka nélkül nincs eredmény. Akármilyen okos és szép az ember, ha nem tanul, akkor nem fog érvényesülni. A másik pedig az, hogy figyeljünk oda egymásra, mert mindig lesznek olyan gyerekek, akik rászorulnak a segítségre.

KD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/debrecennek-es-tanarainak-koszonheti-hogy-o-is-pedagogus-lett-5344231/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában