EUSO

2021.05.20. 14:35

Első helyezést szerzett a természettudományos diákolimpián a Fazekas egy tanulója!

Oparaugo Petra Nnekát biológiából dr. Türk Gábor és Fenyvesi Judit tanárok készítették fel a versenyre. Petra eredményét növeli, hogy 10. osztályosként érte el ezt a kiemelkedő helyezést.

Oparaugo Petra Nneka munka közben | Fotó: Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáját (EUSO: European Olympiad of Experimental Science) azzal a céllal hozták létre 2003-ban, hogy a különböző természettudományos tantárgyakban – mint például a biológia, fizika, kémia – sikeres és kiemelkedő tehetségű diákok tudását összemérjék. AZ EUSO fő célkitűzései közé tartozik a természettudományok népszerűsítése és annak demonstrálása, hogy komoly tudományos eredmények csak közösen, csapatmunkában érhetők el. Utóbbi cél érdekében az EUSO nem egyéni verseny, hanem csapatok versenye. Minden EU-s ország 2-2 csapattal vehet részt a versenyen – tájékoztatott dr. Türk Gábor.

A három fős csapatok egy-egy fizika- kémia- és biológia „szakértőből” állnak, akik közösen oldják meg a kitűzött komplex természettudományos ismereteket igénylő feladatokat.

Oparaugo Petra Nneka is egy ilyen csapatban indult el a megmérettetésen, amely abszolút 1. helyezést, aranyérmet szerzett.

Oparaugo Petra Nneka munka közben | Fotó: Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

A csapat tagjai voltak még: Arnold Lőrinc (Szent István Gimnázium) és Szabó Márton (Péter András Gimnázium és Kollégium).

Magyarország 2009 óta vesz részt a hagyományosan egy hétig tartó versenyen, amely idén Szegeden került megrendezésre május 8-15 között. A verseny során mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudásukat, képességüket kellett összevetni a csapatoknak más európai indulókkal. A megmérettetésen komplex kísérleti problémákat kellett megoldaniuk a résztvevőknek a mézzel, illetve a Tisza szennyeződéseivel kapcsolatban. Összesen 38 európai csapat között a hazai csapat Petra képviseletével kiemelkedően sikeresen szerepelve abszolút első helyezést elérve olimpiai aranyérmet szereztek.

Az eredmény magáért beszél, hiszen hatalmas büszkeség mind Petrának, mind pedig az iskolának a dobogó legfelső foka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában