öröm a pecásoknak

2021.04.19. 07:30

Több mint ötven mázsa ponty került a megye horgászvizeibe

Az új telepítésű halak hamarabb megtalálják a vízben a helyüket, mint ahogy a horgászok megtalálnák őket.

Lehalászás a hajdúszoboszlói halastavakon és haltelepítés

Fotó: Kovács Péter

Több mint 22 ezer, engedéllyel rendelkező horgász várja a horgászszezon valódi kezdetét szerte a megyében. Ahhoz azonban, hogy sporthorgászélményhez jussanak, tartalmas legyen a természetben eltöltött, kedves hobbira fordított idő, bizony zsákmány is kell; mégpedig sok és minőségi. Ezért várják a haltelepítést a horgászok. Az igényeket és a lehetőségeket azonban bármennyire is igyekszik összhangba hozni a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége, elégedetlenek mindig akadnak – tudtuk meg Csengeri Imrétől, a szövetség PR-munkatársától. Mint mondta, egyre több a rablóhalakra pályázó pergetőhorgász, de éppen úgy lenne igény keszegfélékre, sőt amurra is. A telepítésre szánt halak beszerzési helyén, a halászati társaságokban azonban a takarmányt optimálisabban hasznosító pontyot tenyésztik leginkább. Ettől függetlenül csukát, süllőt és keszeget is szoktak telepíteni. Amurt tilos, az nem illik a hazai halfaunába.

Fotó: Kovács Péter

Talán a januárinál is élesebben vág az ember arcába az áprilisi északi szél, főleg, ha eső, havas eső is jön hozzá. A kellemes tavaszi napok után fázósan hajtottuk fel kabátunk gal­lérját, és húztuk szorosabbra a kapucnink kantárjait a hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft. egyik tava mellett. Az előttünk lévő látvány pedig szinte lefagyaszt minket. Emberek a hideg vízben húzzák a hálót, abban terelik a pontyokat a teleltetőtó egyik sarka felé. A gyakorlott halászok ellen a halnak nincs orvossága; pezseg, szinte forr a víz a hálóban rekedt sokmá­zsányi ponty ficánkolásától, ahogy igyekeznek utat találni a szabadságot jelentő hálón kívüli vízbe. Pedig na! Ha tudnák, hogy a teleltetőtó szűk medréből és sekélyre csapolt vizéből tágas horgásztóba jutnak, széles csatornákban és a sebesen folyó Köselyben folytatódhat az életük, ahol az 1,8-2 kilós tükör- és tőpontyokra egyedüli veszélyt már csak a horgászok felcsalizott horgai jelentik majd… Igen, ezek a halak a horgászok örömére, szórakozására kerülnek a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége kezelésében lévő vizekbe.

Fotó: Kovács Péter

Halat (is) a szakértőtől

– Hosszú időre visszanyúló kapcsolata van szövetségünknek a Bocskai Halászati Kft.-vel. Innen mindig minőségi, egészségügyileg bevizsgált, szép halakat tudunk vásárolni. És nekünk ez a legfontosabb. A kiszolgálás a mai kor követelményének megfelelő. Most 53 mázsa halat vásároltunk, ezeket visszük szerte a megye horgászvizeibe – mondja Csengeri Imre. – Nemcsak mindig pontyot telepítünk a vizekbe, hanem például keszegeket, és ezeket a halakat nagyon nehéz beszerezni. A halgazdaságok nem szívesen foglalkoznak a keszegekkel, mert lassúbb növekedésűek, ezért hosszabb a megtérülési idejük. Ebből a szempontból a ponty a preferáltabb halastavi hal. És van egy másik dolog, amit a telepítéskor szintén nem lehet figyelem nélkül hagyni. A vizeinkhez közel vannak a kiszolgálóhelyek, kevesebb időbe telik a szállítás, a hal kevésbé törik, egészségüket így jobban meg tudjuk őrizni.

Fotó: Kovács Péter

Közben az első szállítójármű platóján elhelyezett két műanyag tartályban a víz megtelik hallal; mielőtt lezárnák, a halászok beleteszik az oxigéntermelő alkalmatosságot. Felpakolják még a halak sérülésmentes vízbe engedéséhez szükséges zárt, műanyag halcsúszdát, aztán intenek: ha velük akarunk tartani, akkor szálljunk be a halőrök terepjárójába, és indulhatunk utánuk.

A Covid közbeszól

Fehér Attila hivatásos halőr, Tóth Norbert társadalmi halőr és Csengeri Imre társaságában követjük a halszállítót, amely a Keleti-főcsatorna 4-es főúti közúti hídja felé fordul.

– Hosszú idő alatt felépített, minden elemében alaposan kimunkált, sok ember együttműködésével megvalósuló folyamat a haltelepítés – magyarázza a műveletet Csengeri Imre. – Meg kell tervezni, hogy hová mennyi halat viszünk, azt be kell jelenteni a halászati felügyeletnek. Aztán hogy konkrétan hol lesz a telepítés, GPS-koordináta szerint megadtuk, de sajnos olyan személyek is megtalálták a telepítési helyeket, akik nem rendelkeztek a horgászathoz szükséges feltételekkel, így a halak védelme sok esetben nehézséget okozott. Továbbá a Covid okozta pandémia miatt az érdeklődő horgászokat ezúttal nem tudtuk fogadni a telepítés helyszínein. A halak védelmét szolgálja az is, hogy a telepítés után három napig tilos horgászni a szövetség kezelésében lévő valamennyi horgászvízen. Ezt a halőreink folyamatos járőrözéssel ellen­őrzik is majd.

Fotó: Kovács Péter

Közben megszólal Imre telefonja. Nem titkoljuk, a zene mosolyt csalt az arcunkra. A Nagy ho-ho-ho-horgász rajzfilm zenéje. Jenei Lajos, a nagyrábéi Petőfi Horgász Egyesület vezetője érdeklődött, hogy mikorra várható az általuk remélt öt mázsa ponty érkezése. Majd amikor ezt megbeszélte Imre, a hajdúnánásiakat hívja, hogy mennyire ázott fel a csatornaoldal, biztonságosan fel tud-e menni a halszállító jármű. Mire mindezt megbeszélte, már a Keleti-főcsatorna partjára értünk. Alkalmas partszakaszt keresnek, ahol a szállítójármű közel tud állni a vízhez, és a halcsúszdán a halak is biztonságosan érkezhetnek meg a csatornába. Pár perc, és minden klap­pol, összeszerelik a műanyagzsák-csúszdát, hozzáerősítik a platón lévő halszállítókhoz, és már zúdulhatnak is a pontyok a szabadságba, a csatornába. Két perc alatt kiürült a műanyag rekesz, a halak a vízben, mégpedig egy csomóban, szinte mozdulatlanul. Majd egy-egy életre kap és lassú, szinte méltóságteljesen elvonul felderíteni új élőhelyét. – Szerencsére mindig az volt a tapasztalatunk, hogy hamarabb megtalálják ők a helyüket, mint ahogy a horgászok megtalálnák őket – mutat a víz felé Csengeri Imre, majd indulunk a telepítés következő állomása felé, a Köselyhez.

Fotó: Kovács Péter

Telepítés után ellenőrzés

A múlt héten történt 53 mázsányi ponty horgászvizekbe telepítését követően a vizein háromnapos horgászati tilalmat vezetett be a Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége, majd annak leteltével, pénteken átfogó horgászati ellenőrzést végeztek a Szövetség kezelésében lévő horgászvizeken. Az ellenőrzés tapasztalatairól Csengeri Imre, a megyei szövetség pr-munkatársa számolt be.

Fotó: Kovács Péter

– Az április 16-án megtartott ellenőrzést 13 csoport végezte, a csoportokban rendőrök, mezőőrök, polgárőrök, és halőrök vettek részt. Az egész megyére kiterjedő ellenőrzésben, a mostoha időjárási körülmények ellenére is, 114 horgászt vontak ellenőrzés alá a vizek partján. Tapasztaltuk, hogy az ellenőrzöttek többsége szabálykövető volt, rendelkeztek a horgászatra jogosító dokumentumokkal. Néhányan azonban megsértettek valamilyen szabályt. Hat embert figyelmeztettünk kisebb szabálytalanságért, négy horgászt viszont fel kellett jelentenünk. Mindemellett voltak a közlekedéssel és a járványügyi szabályok megsértésével kapcsolatosan is intézkedések is – részletezte Csengeri Imre, aki kéri a horgászoktól, hogy a COVID járvány miatt meghozott kormányzati és operatív törzsi ajánlásokat továbbra is tartsák be.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában