Megoszlanak a vélemények

2021.04.07. 15:30

Megnéztük, hogy indult az újranyitás Debrecenben

Az enyhítések első napján a Hajdú-bihari Napló munkatársai ellátogattak Debrecen főterére, áruházaiba és eldugott kis üzleteibe is.

Fotó: Molnár Péter

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden elérte a két és fél millió főt a beoltottak száma, ezért szerdától megkezdődött a járványügyi intézkedések óvatos feloldása. Első lépésben az üzletek, fodrászatok és egyéb szolgáltatók nyithattak ki, azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként átlagosan 1 vásárló tartózkodhat bent, valamint a kijárási tilalom is rövidül, este 10 és hajnali 5 között lesz érvényben.

Az enyhítések első napján ellátogattunk a megyeszékhely főterére, bevásárlóközpontjaiba és eldugott kis üzleteibe is, hogy megfigyeljük, hogyan tartják be az intézkedéseket a szolgáltatók, valamint megkérdezzük a járókelők véleményét az intézkedésekről. Tapasztalataink szerint nem volt tömeg a szupermarketekben szerdán, egy bolt előtt sem találkoztunk kígyózó sorokkal. Sok üzlet még mindig lehúzott rolókkal sötétedett, míg mások új árukészlettel és hatalmas akciókkal igyekeztek becsábítani az óvatos vásárlókat. A nagyobb boltokban rendszerint úgy mérték a vásárlók létszámát, hogy annyi kosarat készítettek ki, ahányan bemehettek, az üzletekből kilépő vevők után pedig azonnal fertőtlenítették a bevásárlóeszközöket.

Nyeste Csabának egyből akadt munkája az újranyitást követően | Fotó: Molnár Péter

A kisebb butikokban az eladók árgus szemei figyelnek arra, hogy ne lépjék túl a megengedett létszámot, a szolgáltatók pedig időpontra hívták a klienseiket, így náluk is elkerülhető lett a torlódás. Egy apró belvárosi kulcsmásoló és cipészüzlet dolgozója, Nyeste Csaba arról számolt be, többször előfordul, hogy megszokásból többen lépnek be a boltba, de ebben az esetben azonnal szólnak a vásárlóknak, hogy kint kell várakozni. – Nem volt még ebből problémánk, mindenki alkalmazkodik – mondta.

Szabó Zsoltné szerint ki voltak éhezve az emberek az újranyitásra | Fotó: Molnár Péter

A vevők is várták

Egy ruhaüzlet eladójaként dolgozik Szabó Zsoltné, akitől megtudtuk, ők a bolt ajtajára írták ki, hogy hányan tartózkodhatnak bent. – Szerencsések vagyunk, mert tőlünk senki nem ment el vagy mondott fel a korlátozások alatt, az árainkat se kellett emelni az újranyitáskor, valamint egyből nagy forgalommal tudtunk indulni. Úgy látom, hogy már ki voltak éhezve az emberek a vásárlásra – árulta el a Naplónak. Az egyik belvárosi fodrászszalonban dolgozó Kiss Ákost is megkérdeztük. – Jó, hogy tudunk dolgozni, de azt tapasztaljuk, hogy nem sokan mernek még fodrászhoz jönni – mondta. – A távolság tartásával azonban nincs gondunk, mindig annyi embert hívunk csak be, amennyit lehet – osztotta meg a Naplóval.

Debreczeni-Kondás Eszter

Borítókép: Kiss Ákos örül, hogy ismét tudnak dolgozni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában