jó kezekben

2021.03.22. 15:12

Teljes testi és lelki ápolást végeznek az otthonban

A bezártság ellenére is derű, szeretet, kiegyensúlyozottság és béke jellemzi a Hetey Sándor Református Szeretetotthon légkörét.

Fotó: Hetey Sándor Református Szeretetotthon-archív

A korábban Hajdúnánás tagintézményeként, távoli irányítással működő otthont 2019 májusában vette át a Nyíradonyi Református Egyházközség. Egy teljesen új struktúrát kellett kiépíteni. A régi megszokott úton indultunk tovább, de új irányítással és új szellemben – hangsúlyozta Suszter Szabolcs intézményvezető, aki egyben az egyházközség lelkipásztora is.

Fotó: Kalocsai Richárd / Reformátusok Lapja-archív

A szeretetotthonban hetvennyolcan dolgoznak és százhatvankét pszichiátriai beteget gondoznak, legfiatalabb lakó ötvenhét, a legidősebb elmúlt száz éves. A presbitérium célul tűzte ki az intézményes diakónia területén az idősellátás segítését helyi szinten.

Fotó: Kalocsai Richárd / Reformátusok Lapja-archív

– A nyolcezer lakosú Nyíradonyban egyre inkább emelkedik a hatvan év felettiek száma. Nekünk megvan a lehetőségünk, szakképzettségünk és az infrastruktúránk az idősgondozáshoz – mondta Suszter Szabolcs. – Az első évben az volt a cél, hogy megteremtsék a kapcsolatot a gyülekezet és az otthon között. A jövőbeli tervek között az intézmény bővítése a cél, egy idősklub és az idősek bentlakásos ellátásának kialakítása szerepel. A dolgozók lelki egészsége is nagyon fontos az ápolás, gondozás szempontjából. Ezt a munkát nem lehet végezni kiégetten, fásultan, remény nélkül, szeretetlenül. Nagy segítséget ad mindehhez a Szentírás – emelte ki a lelkipásztor, aki hangsúlyozta, hogy a lakók életében intenzívebbé vált a hitélet, bibliaórával bővültek a lelki alkalmak. Suszter Szabolcs kiemelte, fontos céljuk volt az, hogy ne csak a táblát cseréljék ki az intézmény homlokzatán. Az egyik elsődleges dolog, hogy következetes szolgáló szeretettel tudjanak állni mind az itt élők, mind az itt dolgozók mellé.

– Az intézményben teljes testi és lelki ápolást, gondozást végeznek. Mindenkinek más és más ápolási, gondozási szükséglete van. Néhányan minimális gondozásra szorulnak, de vannak, akik teljes ellátást igényelnek. Őket ápolók, szakápolók, szociális gondozók és segédápolók gondozzák a nap huszonnégy órájában. A lelki gondozással pedig a mentálhigiénés csoport és az ápolók foglalkoznak – tájékoztatott Szilágyiné Karsai Mária, az intézmény szakmai vezetője.

Fotó: Hetey Sándor Református Szeretetotthon-archív

Az otthonban élők kétharmada demens, az ő állapotuk jó esetben is csak szinten tartható, ha csak a romlás lassulását el tudják érni a foglalkozásokkal, már akkor nagy dolgot tettek. Az itt dolgozók mindent megtesznek a bentlakók és szeretteik kapcsolattartásáért. Lehetőség van audiovizuális eszközök használatával magvalósuló kapcsolattartásra. Továbbá, a jelenlegi helyzetben is lehetőséget adnak személyes találkozásra. Két, érintés nélküli szobát alakítottak ki erre a célra, ahol plexifalon keresztül, mikrofon használatával találkozhatnak szeretteikkel a bentlakó betegek. Illetve az ágyhoz kötött lakók látogatását is biztosítják előzetes bejelentkezés után és védőfelszerelések használata mellett.

A koronavírus alatt sem tiltották meg a szociális intézményeknek a betegfelvételt. A bekerülési feltételek között például az egyik legfontosabb a pszichiátriai szakvélemény. Vannak bizonyos feltételek új lakók beköltözésekor, például az otthonban a biztonság érdekében a két negatív Covid-teszt bemutatása mellett még egyéb szabályok is vonatkoznak az új páciensek felvételére. Tíz napos elkülönítés vár az újonnan felvett betegekre, mert őket igen, de a környezetüket nem tesztelik. Ez a szabály költöztetésekkel és logisztikával jár, de a már bent lévő lakók védelmében ezt meg kell tenni.- emelte ki Suszter Szabolcs.

Blascsák Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában