több fejlesztés várható

2021.02.24. 12:56

Új bölcsődék nyílnak Debrecenben

Az Aquaticum, az állatkert és a vidámpark felújítása is szerepel az idei tervek között.

Fotó: Kiss Annamarie

A megyeszékhely 2021. évi szociális, egészségügyi és turisztikai ágazatainak költségvetési tervezetéről tartott sajtótájékoztatót Széles Diána alpolgármester szerda délelőtt, a debreceni Károlyi Mihály utcai bölcsőde bejárata előtt.

„Nem véletlen a helyszínválasztás, két hónapon belül ennek az intézménynek is elindul a felújítása”

– kezdte a sajtótájékoztatót Széles Diána. – 2010-ben a kormány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden erejével a gyermekvállalást szeretné támogatni. Debrecenben az elmúlt 10 évben a házasságok száma 60 százalékkal nőtt, a gyermekek születésének száma pedig több mint 9 százalékkal emelkedett – tájékoztatott az alpolgármester. – Amikor Debrecen életét tervezzük, akkor választ kell adnunk arra, hogy egyre több gyermek születik, így segítenünk kell azt, hogy minél több édesanya vissza tudjon menni dolgozni. Ezt azzal tudjuk támogatni, ha remek bölcsődéket és óvodákat működtetünk. Fontos célkitűzése az idei költségvetésnek az, hogy a gyermekvállalást ösztönözzük – fogalmazott.

Három debreceni bölcsőde fog idén megújulni. A város legnagyobb bölcsődéjeként számon tartott Károlyi Mihály úti, illetve a Görgey úti és a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai tagintézmény is felújítása is szerepel a tervek között. – A növekvő gyermeklétszámnak köszönhetően új városrészek alakulnak ki. Bizonyos városrészeken nőtt a közszolgáltatási intézmények iránti igény. Ilyen például Józsa, ahol egy konténerbölcsődét fogunk létesíteni, valamint a Postakert utcán is egy új bölcsődét fogunk építeni ebben az évben – ismertette a terveket Széles Diána. Hozzátette, az említetteken felül a déli városrészbe, Józsára és a Tócóvölgybe is terveznek új bölcsődéket. A Tócóvölgy a bölcsőde mellett egy új óvodát is kap, valamint 5 másik óvodai intézmény kerül felújításra a tervek szerint.

„Azt tudjuk mondani, hogy Debrecen gondoskodik a fiatal családokról, ez fontos célkitűzése a városnak”

– emelte ki Széles Diána.

Fotó: Kiss Annamarie

A gyermekek mellett az idősekről is gondoskodik a városvezetés, kiemelt terület a bentlakásos és nappali ellátással foglalkozó szociális intézmények felújítása is. – Januárban elindult a Thomas Mann utcai nappali ellátó felújítása. Emellett van a nyugdíjasház, amely felújítása szintén szerepel az idei költségvetésben, ahogy a Sümeg utcai telephely és a csapókerti közösségi ház korszerűsítése is – tájékoztatott. Az Ispotály utcai, valamint az Ifjúság utcai fogyatékkal élő személyek ellátásáért felelős intézményt is megújítják 2021-ben.

- Több mint 3 milliárd forintot költünk az idei költségvetésben a szociális fejlesztésekre – hívta fel a figyelmet Széles Diána. – Emellett az ellátórendszer támogatási igénye is magas, közel 4 milliárd forintba kerül a gyermekvédelmi intézmények, a család- és gyermekjóléti központ, a városi szociális szolgálat és a bölcsődék működtetése – tájékoztatott. Kiemelte,

nem csak felújítanak, a dolgozókat is támogatják. Az idei béremelés közel 800 millió forintjába került az önkormányzatnak.

Nemcsak önkormányzati, hanem egyházi és civil szervezetek is közreműködnek a városi szociális rendszer fenntartásában. – Nekik ugyanúgy biztosítjuk a támogatásokat, és folytatódik az együttműködés – mondta az alpolgármester.

Az egészségügyi ellátást is érintette a járvány. – Városunkban a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési intézet biztosítja az egészségügyi alapellátást. A tesztelésben, oltásokban és a koronavírusos betegek kezelésében hatalmas munkát végeztek az intézmény munkatársai – tájékoztatott. – A DAEFI 60 millió forintot kap támogatásként. Ezen felül szeretnénk idén befejezni a Pósai utcai alapellátási központ felújítását is. A DAEFI feladatai közé tartozik az Anyatejgyűjtő Állomás működtetése is, amelyet szintén támogatunk 10 millió forinttal az idei évben – tette hozzá.

Az ifjúsági és civil területre vonatkozólag is sok terve van az önkormányzatnak 2021-re. Amennyiben a járványhelyzet engedi, ifjúság hónapot szerveznek idén a fiatalok számára. – Minden fiatalnak szeretnénk olyan programot biztosítani, amely segítségével túl tudnak lendülni ezen a nehéz időszakon – tájékoztatott az alpolgármester.

Fotó: Kiss Annamarie

A debreceni turisztika számára is nagy érvágást jelentett a járvány. – Összeomlott az ágazat, nagyon nehéz helyzetben vannak a turisztikai szolgáltatók, hiszen turista nélkül nincs turizmus – fogalmazott Széles Diána. – Most az a célunk, hogy készüljünk a nyitásra – tette hozzá. Egy Turinform-iroda megnyitása, a városkártya szinten tartása és az e-biciklik bevezetése is folyamatban van.

„110 elektromos biciklit szerzett be a város, amelyeket a turisták a szállásuknál bérelhetnek majd”

– mondta.

A Pagonyban is nagy beruházást terveznek végrehajtani idén, Szigetkékre keresztelik át a játszóteret, Szabó Magda meséjéből merítve. A Pagony teljesen új arculatot kap majd, kibővül a területe, új játékok érkeznek, kávézót létesítenek, valamint szülinapi bulik rendezésére is alkalmas helyet is létrehoznak. A Varázserdő továbbfejlesztése is várható: a strandfürdő előtti sétányt hosszabbítják majd meg gyermekek számára élvezhető játékokkal ennek keretében.

- Terítéken van az Aquaticum felújítása is, több mint 5 milliárd forintot kapott a város erre a célra. Teljesen új attrakciókkal szeretnénk kiegészíteni, megújult fürdőt kívánunk átadni a debrecenieknek. Emellett a Kerekestelepi Fürdő is megújul, erre közel 1 milliárd forintot kapott az önkormányzat a kormánytól – tájékoztatott Széles Diána. Az állatkert és hazánk egyetlen vidámparkjának felújítására is nagy összeget nyert el a város.

„A költségvetés üzenete az, hogy a debreceniekért, a fiatalokért, idősekért egyaránt szeretnénk tenni”

– zárta gondolatait az alpolgármester.

Debreczeni-Kondás Eszter

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-kozlekedesi-modell-kidolgozasahoz-fognak-hozza-iden-debrecenben-5028253/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/puskas-istvan-gondoltunk-a-korlatozasok-esetleges-elhuzodasara-is-5024164/

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-tocovolgyi-ovodaepites-is-megjelenik-a-koltsegvetes-tervezeteben-5016391/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/papp-laszlo-debrecen-koltsegvetes-5009302/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában