eddig több tízmillió köbméter

2021.02.17. 12:37

Folyamatosan érkeznek az öntözővízigények

Vannak olyan területek, ahol a megrendelt víznek csak kis részét használták a gazdák.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása közepette nehéz elképzelni, hogy a térség gazdái több tízmillió köbméter öntözővizet igényeltek erre az évre a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-től. Márpedig a számok magukért beszélnek: január 31-ig 89 millió köbméternyi vízigény érkezett a társasághoz. Simon Zoltán üzemmérnökség-vezető elmondta, a gazdák pozitívan állnak az öntözéshez, továbbra is megrendelik a vízjogi üzemelési engedélyben engedélyezett teljes vízmennyiséget.

A felét az állam fizeti

Nehéz ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulni az öntözővíz igénylésekor. Míg tavalyelőtt száraz nyarunk volt, addig 2020-ban az aszályos tavasz után kifejezetten sok eső esett. Az öntözéshez értékesített vízmennyiségeken is jól látszik ez, a megrendelt vízmennyiséghez képest sokkal kevesebbet használtak fel ténylegesen. A K-VIII öntöző főcsatornán például kicsit több mint 1,5 millió köbmétert igényeltek a gazdák, de ennél 200 ezer köbméterrel kevesebb fogyott. Ez alig több mint 37 százaléka az eredeti elképzeléseknek. A Nyugati-főcsatorna halastavi vízfelhasználása 100 százalékban teljesült.

Simon Zoltán hozzátette, sikerült az öntözőrendszereiken a fenntartási munkákat folyamatosan, időben elvégezni, így a TRV minden vízigényt képes idén is kielégíteni. Az öntözővíz áráról kérdezve a vízügyi szakember elmagyarázta, az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében a gazdák az alapdíj 50 százalékát és a változó díj 100 százalékát kötelesek fizetni az öntözővízért. A többit az állam finanszírozza.

JZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában