lendületben

2021.01.16. 08:55

A nehézségek, az új életrend ellenére folyamatosan fejlődik Nyíracsád

Tavaly is fürtökben termett a tenyérnyi paprika. A mezőgazdasági ágazatot Lakatosné Nagy Erzsébet vezette

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Veszélyhelyzet, rendkívüli intézkedések, nem várt kiadások, eddig ismeretlen szolgáltatások, különleges intézkedések bevezetése jellemezte és nehezítette 2020-ban a települések, így Nyíracsád életét is. Dr. Nagy János, a nyírségi település polgármestere elsőként azt emelte ki az elmúlt esztendővel kapcsolatban, hogy sikeresen kezelte a település a vírushelyzetet, és meg tudta tartani az intézmények működőképességét is.

Fotó: Nagy János-archív

A nehézségek ellenére a falu vezetője bizakodó. – A járványhelyzet ellenére a kormányzati támogatásoknak is köszönhetően sokat fejlődött a település. A már megkezdett pályázatokat sikerült folytatni, egy részüket be is tudtuk fejezni. Megújultak a külterületi utak, folyamatban van a belterületi csapadékvíz-elvezetés problémájának megoldása is. Két éve indult a szegregáció felszámolására irányuló pályázatunk, melynek egyik részében képzéseket és különböző célirányos programokat sikerült megvalósítani. A pályázat másik irányvonala az építkezés volt, így több szociális bérlakás felújítása, valamint két szolgáltatópont létrehozása készül el hamarosan. A közterületek rendben tartásának megsegítésére sikerült növelni a gépparkunkat is, folyamatban van a bölcsőde kialakítása, melynek előkészületei két évvel ezelőtt kezdődtek, s bízunk benne, hogy a beruházás is hamarosan elindulhat – fogalmazott a polgármester.

Tavaly is fürtökben termett a tenyérnyi paprika. A mezőgazdasági ágazatot Lakatosné Nagy Erzsébet vezette
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Sikerágazat a mezőgazdaság

A polgármester azt is elmondta, hogy az elmúlt három évben indult és még jelenleg is folyamatban lévő pályázatok több mint 800 millió forintot hoztak a településre, ezek eredményei most mutatkoznak meg. A támogatások egy részét már felhasználták, vagy folyamatban van a befejezés. Vannak új pályázatok is, ezek a fogorvosi rendelő felújítását, valamint a vízművek energetikai fejlesztése az ivóvíz- és a szennyvízhálózat korszerűsítését eredményezik majd.

– Az elmúlt évben az intézmények bezárása, a rendezvények elmaradása miatt a kultúra szenvedte talán a legnagyobb csorbát a településen, ezt igyekszünk pótolni egy zenei programmal, melyre egymillió forintot nyertünk. A beruházások és elnyert támogatások mellett sikerágazatként működik a közmunkaprogram, ezen belül a mezőgazdasági alprogram. Savanyítóüzemünk nem tud annyi terméket előállítani, mely ki tudná elégíteni az igényeket. Ez bevételt is jelent az önkormányzatnak, amit vissza tudunk fordítani a közmunkaprogramba. Összességében nézve élhetőbb lett és élhetőbb lesz Nyír­acsád; egyre több fiatal dönt úgy, hogy itt teremt otthont magának, családjának – fogalmazott a polgármester, aki bízik az itt élő, jó szándékú emberek együttműködésében, amely a település további fejlődésének alappillére lehet.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában