fotókkal

2020.11.24. 17:30

Hallássérült barátaik segítségével takarítja el a család leégett lakásuk romjait

Átmenetileg teljesen lakhatatlanná vált Debrecenben az a Gohér utcai száz négyzetméteres családi lakás, amelyben múlt héten szerdán este egyelőre tisztázatlan okok miatt keletkezett tűz.

Fotó: Matey István

A lakásban egy négy fős, hallássérült család élt: szülők és két gyermekük. Jelenleg az édesanya testvérénél kaptak átmeneti szálláshelyet. Kedden a Debreceni Karitatív Testület adománnyal látogatta meg a bajba jutottakat.

A családfő elmondta, hogy bár szerencsére egyikőjük sem sérült meg, szinte mindenük a tűz martalékává vált. – Aznap este a munkából érkeztem haza, öt óra után voltunk. Begyújtottam a kandallóba, még a kislányom is segített nekem. Nem sokkal később a toaletten voltam, amikor észrevettem, hogy elaludt a lámpa. Először azt gondoltam, csak a feleségem viccel velem, hiszen hallássérültként mi a lámpa fel-lekapcsolásával jelzünk egymásnak. A kislányom fent volt az emeleten, majd leszaladt, mert megijedt a sötétben. Visszakapcsoltam a világítást, de az újra elaludt. Ekkor már észrevettem, hogy valami füstöl. Gyorsan felmentem az emeletre, megnéztem a padlásfeljárót, ahol akkor már látszott, hogy tűz keletkezett. Leszaladtam egy slagért, de sajnos már nem tudtam rácsatlakoztatni a csapra. Ideges is voltam, és időközben a padlásfeljáró is leszakadt, így a tetőtől a tűz pattogott ki szobába. Nem tudtunk mást tenni, mint kimenekülni és tűzoltókat hívni.

„Szerencsére bajunk nem esett, de szinte mindenünk odaveszett.”

Jelenleg a feleségem testvérénél lakunk, a hallássérült barátaink segítenek nekünk a romokat eltakarítani a lakásból – osztotta meg Szabó Attila.

Szabó Attila és kisebbik gyermeke, Liliána
Fotó: Matey István

A családapa szerint egyelőre nem tudják, mikor tudnak visszaköltözni szeretett otthonukba. – Sajnos biztosításunk nem volt, a leégett tető bontását és újra építését pedig engedélyeztetni kell. A tűzesetben több milliós kárunk keletkezet. A családommal még 2011. november 4-én költözünk ebbe a lakásba, együtt építettük fel, és csak reméljük, egyszer ismét itt tölthetjük a mindennapokat – tette hozzá.

Összefogtak a segíteni vágyók

Az égő lakásban található értékek közül mindössze egy ágyat, néhány ruhaneműt és tárgyakat tudtak kimenteni, de egyebek mellett a gyerekek tanszerei is elégtek, az online oktatáshoz szükséges elektronikai eszközeik pedig az oltáskor eláztak.

A Debreceni Karitatív Testület már a tragédia estéjén meglátogatta a családot. Akkor, a gyereknek rendelt pizzával segítettek, kedden pedig tartós élelmiszereket, tisztítószereket, és játékokat vittek a bajba jutottaknak. –Szerencsére példás összefogás eredményül már most több, mint másfél millió forint gyűlt össze a segíteni vágyók jóvoltából, de a legfontosabb, hogy minél többen támogassák az újrakezdésben a családot – mondta Rózsahegyiné Juhász Éva, a testület elnöke.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere hozzátette: a város az ügyintézés és hulladákszállítás mellett egyszeri pénzbeli támogatással segíti a családot.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában