új iskolavezetés

2020.10.13. 21:43

Valami új kezdődik Hajdúdorogon

Az elmúlt hónapokban több aspektusból is a figyelem középpontjába került a dorogi Szent Bazil gimnázium.

Fotó: Bereczki Károly

A több évszázados gyökerekkel rendelkező, görögkatolikus értékeket közvetítő iskola ebben a tanévben mintha Csipkerózsika álmából ébredezne. A gimnáziumi képzések megújulásáról, öregek otthonáról, új szociális képzésről és tangazdasági változásokról lehet hallani. Ezekről a kérdésekről beszélgetett a Hajdúdorogi Újság Végh Attilával, az intézmény új igazgatójával.

Hajdúdorogiként mindenkit érdekel egy kicsit az, hogy mi történik a városban, mi történik a Szent Bazilban. Igazgatóként már bemutatkozott előző számunkban, most terveiről szeretném kérdezni. Mit tart legfontosabb feladatának?

Először is szeretném megköszönni Kocsis Fülöp érseknek és a Főegyházmegyének, hogy megtiszteltek bizalmukkal és megbíztak intézményük vezetésével. Az egyik legfontosabb dolog, hogy megváltozott az iskola neve és típusa is. Az új név Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium. Egyedülállóan az országban olyan egyházi fenntartású többcélú szakképző intézményként működünk, ahol óvodától a középiskoláig teljes skáláját nyújtjuk az oktatásnak. A köznevelési és a szakképzési feladatot óvodapedagógusok, tanítók, tanárok és oktatók látják el a köznevelési és a szakképzési törvények által kijelölt mederben. Az új iskolavezetés elkötelezett a törvényes működés, az intézmény fejlesztése, a tanulók és a szülők elégedettségének növelése mellett. A legfontosabb feladatomnak – az iskola hagyományainak a tiszteletben tartásásával – az oktatás és nevelés színvonalának emelését, a gimnáziumi képzés presztízsének visszaállítását, a meglévő és új szakmák feltételeinek javítását tartom.

A gimnázium területén folyó építkezés összefüggésbe hozható ezekkel a célokkal?

Az Ady Endre utcában lévő négy kollégiumi épület korszerűsítése, felújítása jelenleg is zajlik. Az utcafronti épületet a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat veszi használatba, ősztől idősek otthonaként fog működni, a belső három épület továbbra is kollégiumként funkcionál. A görögkatolikus egyház munkaerőpiaci igényei szociális területen növekvő tendenciát mutatnak. Ezt kiszolgálva és az idősek otthonát gyakorlati képzőhelyként kihasználva tervezzük a következő tanévtől a szociális és rehabilitációs szakgondozó technikusi képzés elindítását, a meglévő szakmáink megtartása mellett.

Hogyan látja ezeknek a szakmai képzéseknek a jövőjét?

A négyéves gimnáziumi felvételhez a következő tanévtől mi is kérni fogjuk a központi felvételi megírását magyar és matematika tantárgyakból, a hat osztályos gimnáziumba az általános iskolai eredmények alapján lehet bekerülni. A nyolcadikosoknak ingyenes felvételi felkészítőket szervezünk, melyet iskolánk pedagógusai tartanak. A vendégtéri szaktechnikus képzésünk nagyon népszerű, beiskolázási gondjaink nincsenek, a gyakorlati képzést iskolai keretek között tervezzük a jövőben is a konyha, ebédlő és kollégium jobb kihasználásával, rendezvények lebonyolításával. Hajdúdorogon a mezőgazdasági szakképzés hosszú múltra tekint vissza. A képzés gyakorlati bázisa nagyon régen a tangazdaság. A hajdúsági és a szabolcsi gazdák folyamatosan keresik a jól képzett szakembereket, a szakképzett munkaerőt. Az ő igényeinek kiszolgálása, a minőségi oktatás, gyakorlati képzés feltétele a széleskörű együttműködés, és egy önfenntartó, a mezőgazdaság minden szegmensét bemutató tangazdaság. Ennek érdekében fejlesztjük az Újfehértói úti gazdaságunkat, annak gépparkját, állatállományát, keressük a gazdaságos működés és a „nádas” ház minél jobb kihasználásának a lehetőségeit. Reményre ad okot az, hogy a hajdúdorogi gazdák támogatják törekvésünket és az idén már végzett szakembereknek adhatunk technikusi bizonyítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában