óriás tenyerek fejünk felett

2020.08.30. 21:03

Folyamatosan figyelnek a fákra a közterületeken

A nyáron megkezdődtek és november közepéig tartanak a növényvédelmi kezelések.

Fotó: Fábián György

Talán nem szükséges botanikusnak lennünk ahhoz, hogy észrevegyük: a kedvelt díszfa, a vadgesztenye egyedei közül sok már július–augusztusban őszi hangulatot idéz a rozsdálló lombozatával.

Célzottan kezelik

Azonban ha például utánaolvasunk, hamar megtudjuk többek között: nem azért fest így a növény, mert az ősz korai előhírnöke volna, hanem betegség miatt (amelyet gyakran a vadgesztenyelevél-aknázómoly okoz). Parkokban országszerte, így a cívisvárosban is többfelé látni beteg és egészséges fákat egyaránt – a különbség szembetűnő. Ezek alapján a Napló a polgármesteri hivataltól arról érdeklődött, hogy végeztetnek-e városi szinten növényvédelmi kezelést a vadgesztenyelevél-aknázómoly ellen.

Ugyan a vadgesztenye példáján indultunk el, de mint megtudtuk, ez csupán a jéghegy csúcsát jelenti a debreceni parkok élővilágának növényegészségügyi „igényeit” illetően.

– Városunkban a vadgesztenye szórványos előfordulású, egyéb fafajokhoz (hársak, ostorfa, japánakác, tölgy) képest kis számban található meg. A városi faállomány kevesebb mint egy 1 százalékát teszi ki, a parkok díszítő elemeként tartjuk számon. A vadgesztenyék növényvédelmi kezelése a szórványos előfordulás miatt célzottan történik vadgesztenyelevél-aknázómoly és guignardia gombafertőzés ellen – tudtuk meg az önkormányzattól.

A cívisvárosban is többfelé látni egészséges (balra) és beteg vadgesztenyefákat egyaránt – a különbség szembetűnő
Fotó: Fábián György

 

Haladéktalanul beavatkoznak

A polgármesteri hivatal válasza arra is rámutat, hogy mivel nem csupán az említett faj szorul ellátásra, a védekezés sokrétű, munka- és forrásigényes feladat.

– Debrecen több mint 1500 utcájában és megannyi terén, parkjában nagyságrendileg több mint ötvenezer fa található. Ezek fiziológiai állapotát, növényegészségügyi paramétereit helyszíni bejárások alkalmával ütemezett módon folyamatosan nyomon követjük, és amennyiben szükséges, haladéktalanul megtesszük az intézkedéseket, a faápolási és növényvédelmi beavatkozásokat – ismertette érdeklődésünkre a hivatal.

A Napló megtudta azt is, hogy a szükségesnek vélt növényvédelmi kezelések az önkormányzat megrendelésére a nyár folyamán megkezdődtek. Fafajspecifikusan, a korábbi évek tapasztalatai alapján összeállított ütemterv és utcalistás növényvédelmi nyilvántartásunk szerint zajlanak november közepéig, mintegy 12 millió forint értékben – derül ki a közlésből.

A már elvégzett növényvédelmi műveletek részeként csaknem 10 ezer fát érintett a levélkárosítókkal szembeni védekezés, lefedve a főbb közlekedési útvonalak, sétányok és parki területek fáit.

Főbb utak, sétányok, parkok

A végrehajtott növényvédelmi munkák alkalmával levéltetvek, tölgylisztharmat és levélbolha, hársfaatka, platán gnomóniás (gombás) fertőzése és lisztharmat, platán-csipkéspoloska elleni védelem, szövőlepke, gesztenye-aknázómoly és guignardia gombafertőzés, eperfapajzstetű és lisztharmat, ostorfapajzstetű és amerikai lepkekabóca elleni védekezés valósult meg Debrecen utcáin – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

FGY

Nemes Nagy Ágnes – Gesztenyefalevél

Találtam egy falevelet,

gesztenyefa levelét.

Mintha megtaláltam volna

egy óriás tenyerét.

Ha az arcom elé tartom,

látom, nagyobb, mint az arcom.

Ha a fejem fölé teszem,

Látom, nagyobb, mint a fejem.

Hogyha eső cseperegne,

nem bánnám, hogy csepereg,

az óriás nappal-éjjel,

óriási tenyerével

befödné a fejemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában