mindenhol jó?

2020.08.15. 07:30

Aki külföldre megy, azt a szíve végül hazahúzhatja

Kánya Orsolya és Bánkuti Gergő egy év külföldi munka után visszatért Magyarországra.

Fotó: Kánya Orsolya-archív

Manapság egyre sűrűbben merül fel a kérdés az emberekben, hogy miért választja jövendőbeli munkahelyének külföldöt aránylag sok fiatal, amikor hazánkban is adottak az alternatívák. – Könnyebbnek láttuk az összeköltözésünk lehetőségét, mivel itthon még külön laktunk. Úgy gondoltuk, külföldön magasabb a fizetés is, így adott volt, hogy ott próbálunk szerencsét kezdésként – válaszolta a Napló kérdésére egybehangzóan Kánya Orsolya és Bánkuti Gergő, a fiatal pár. – Márciusban bezárt a munkahelyünk ideiglenesen a koronavírus miatt, így rövid stagnálást követően kénytelenek voltunk hazajönni. Miután hazaköltöztünk Debrecenbe, sokat gondolkoztunk azon, menjünk-e vissza, vagy maradjunk, majd július végén végleg becsődöltették a céget a hosszas kimaradások miatt, ezért úgy döntöttünk, hogy maradunk, és megpróbáljuk folytatni az életünket belföldön – tették hozzá.

Hazahúz a szív

Habár sok helyen visszautasíthatatlan ajánlatokat kínálnak, egy kis idő elteltével az emberek szívében felszínre tör a „hovatartozás” és a honvágy. – Mindkettőnknek fontos a családja, így nagyon sokszor vívódtunk, míg külföldön tartózkodtunk, azonban azt gondoltuk, hogy kint hamarabb meg tudjuk teremteni magunknak azt az életszínvonalat, amelyben később élni szeretnénk, akár itthon is, ezért valamelyikből muszáj volt engednünk – részletezte Kánya Orsolya. – Sokszor hiányzott a saját anyanyelvünk használata is, hiszen nem könnyű belecsöppenni és hozzászokni egy teljesen új kultúrához, más nyelveket beszélő társadalommal – emelte ki a fiatal lány.

Orsolya és Gergő egy évet töltött külföldön
Fotó: Kánya Orsolya-archív

Ahogy minden ember más, úgy mindenki másképp is tud alkalmazkodni a különböző helyzetekhez és változásokhoz. – Arra reflektálva, hogy aki kimegy külföldre, előbb vagy utóbb hazajön, emberfüggő a válasz. Soktényezős az, hogy kinek hogy sikerül a társadalomba való beilleszkedés és a munkahelyválasztás – mutatott rá Bánkuti Gergő. – Elengedhetetlen tényező ebben a kérdésben az is, hogy ki milyen céllal áll a külföldi élet felé, hiszen vannak, akik világot szeretnének látni, vannak, akik csak pénzt szeretnének gyűjteni, és akadnak olyanok is, akik egy adott ország szerelmesei, így ha eljutnak oda, semmi pénzért nem térnének vissza – közölte.

Új szakmák, más kultúrák

Más országba költözni nemcsak munkatapasztalatot, de élettapasztalatot is bőven nyújt. – Az egy évünk alatt új szakmákat tanultunk meg, s belekóstolhattunk más kultúrákba is – emlékezett vissza Orsi. – Az Egyesült Királyságon belül voltunk Skóciában egy kis időt, majd Angliába költöztünk. Skócia kevésbé lopta be magát a szívünkbe, nem igazán szerettünk ott lenni – folytatta.

„Azt gondolom, rengeteget tanultunk ez alatt az egy év alatt, és a tapasztalataim alapján külföldön elfogadóbbak az emberek, mint a magyarok.”

Ez valószínűleg a másfajta kultúrájukból adódik, de ismeretlenként is pozitívabban állnak a másikhoz – fűzte hozzá.

Jövőbeli tervek

Gergő elmondta, hogy egyelőre nem körvonalazódott bennük a gondolatmenet, hogy mit szeretnének csinálni a következő években és hol. – Amit tudunk biztosan, hogy most itthon vagyunk, és boldogok vagyunk, ez pedig a legfontosabb – osztotta meg. – A családalapítás előtt még szeretnénk világot látni, sokat kirándulni, így valószínűleg még meglátogatunk néhány országot, rövidebb-hosszabb időre – fogalmazott.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában