járvány

2020.03.24. 14:13

Összefogás a település lakóiért

Földes önkéntes varrónői is bekapcsolódtak az önkormányzat által biztosított anyagokból a maszkok varrásába.

Fotó: Péter Imre

A falu széleskörű összefogással valósítja meg a vészhelyzet kihirdetését követő, a lakosság egészség megőrzéséért teendő feladatait. Mint már korábban beszámoltunk róla a településen elmaradt a már hagyományos tavaszi falugyűlés, és a szabadságharc emlékünnepe. A beszoktatás időszakasza előtt pár nappal nem kezdte meg működését a most elkészült és átadott bölcsőde. A képviselő-testület rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy az új óvodába is csak a dolgozó szülők gyermekei járhatnak. Óvodai ügyeletet szerveztek, gondoskodtak az otthon maradt gyermekek étkeztetésének megoldásáról. Intézkedések történtek az időskorúak szórólapos tájékoztatására, a háziorvosok rendeléséről, a 70 év felettiek fokozott veszélyeztetettségéről.

Ebédet és védőmaszkot

Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester tájékoztatása szerint a településen korona vírusos megbetegedés, hatósági karantén nincs. Hat külföldről hazaért család önkéntes karantént vállalt. A településen a Közösségi Ház, Könyvtár nem látogatható, a rendezvények elmaradnak. A Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyintézés szünetel, az ügyek telefonon, elektronikus levélben intézhetők. A falu idős lakosainak az ebédet kiszállítja az önkormányzat és a településen menüt főző vállalkozások is.

Az önkormányzat a helyi piacot bezárta. A napokban a közfoglalkoztatási programban résztvevő varrónők elkezdték a védőmaszkok varrását. Hétfőtől a település önkéntes varrónői is bekapcsolódtak az önkormányzat által biztosított anyagokból a maszkok varrásába. Az elkészített maszkokból a dolgozók és Földes lakói kapnak házanként kettő darabot. Az önkormányzat dolgozói és a helyi önkéntesek a napokban felkeresik a hatvan év feletti lakosokat, felmérve a bevásárlási és egyéb segítségnyújtási igényeket.

Digitális munkarend

A rendkívüli járványügyi helyzetre tekintettel – mint azt Horváth Sándorné igazgató elmondta – a helyi iskolában is zökkenőmentesen megtörtént a digitális munkarendre történő átállás. A tanulókkal és szüleikkel történő kapcsolattartás egyik eszköze a KRÉTA e-napló felülete. Az iskola nevelői ezen kívül változatos módon tartják a kapcsolatot diákjaikkal, küldik és ellenőrzik a feladatok elvégzését.

Az internetkapcsolattal, megfelelő eszközökkel nem rendelkező tanulók számára a papír alapú tájékoztatás már második hete jól működik. A nehéz helyzetben öröm, hogy a diákok, a szülők és pedagógusok jó együttműködése jellemzi az új tanulási formát településünkön. Az iskola épületeiben folyik a fertőtlenítő takarítás, felkészülés a hagyományos munkarendre történő visszaállásra, melyre – mindenki reményére – talán nem kell majd sokat várni…

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában