mindenütt látnivalók

2020.03.14. 14:30

Mesés otthont teremtett családjának

Varrónőként indult, megtanulta a lakberendezést, a kereskedelemből él Lennerné Oláh Erika.

Fotó: B. Kiss Andrea

Sokan csak úgy ismerik, hogy ő Erika a csökmői Lilla ABC-ből, hiszen saját élelmiszerüzletükben tölti a mindennapok nagy részét családtagjaival együtt. Akik azonban nagyobb bepillantást nyerhetnek az életébe, jól tudják, hogy a pörgős üzletasszony igazából egy kreatív, romantikus lelkű lakberendező. Ezt a tudását többnyire otthona szépítésében kamatoztatja.

Ha megtetszik, megveszi

Fotó: B. Kiss Andrea

Az eredetileg csökmői származású Lennerné Oláh Erika és családja a szomszédos kisvárosban, Szeghalmon lakik, egy csodálatos kertes házban. Aki csak betér hozzájuk, tátva marad a szája. A kapun belül megkezdődik a country stílus. Akármerre nézünk, mindenhol van valami látnivaló. Egy régi utcatábla, Mese utca felirattal, egy régi vessző fotel, egy kopott mécses tartó, világítós házikók az ablakban, bájos kopogtató a bejárati ajtón.

Belépve a lakásba, olyan érzése támad a látogatónak, mintha egy másik világba csöppenne. A kandallóban ropog a tűz, a fehér szekrényeken mindenféle csodálatos régi tárgy vonja magára a figyelmet. A kanapékon Erika által készített különleges párnák, és mindenfelé, a szintén saját kezűleg készített rókák, angyalok, tökök, babák. Nyugalom és meghittség árad mindenhonnan.

Fotó: B. Kiss Andrea

Erikáról már gyerekkorában kiderült, hogy jó a kézügyessége és remek az ízlése. Mindig szeretett rajzolni, alkotni. Ennek a tehetségének először a varrásban próbálta hasznát venni, hiszen férfiruha-készítőnek tanult. De varrt kanapékra, fotelekre huzatot, és párnákat. A kis vályogházuk bővítése során kezdett beleszeretni a lakberendezésbe. Mint mesélte, volt, hogy órákig üldögélt az üres helyiségekben és gondolkozott, milyen otthont is szeretne. Ekkor már érezte, hogy a lakberendezés számára nem csak alkotás, de egy valódi szerelem is. 2010-ben felnőttképzésben meg is szerezte a lakberendezői végzettséget. Még ma is örömmel mutatja az iskolában készített házi feladatokat, terveket, amiket mindig nagyon precízen, alaposan készített el. Időnként felkérik egy-egy üzlet vagy lakás berendezési terveinek elkészítésére, tanácsot kérnek tőle függöny vagy tapéta vásárláskor, de legtöbb időt mégis a saját otthonukkal tölt. Azt mondja, ez egy húsz éve tartó, folyamatos alkotás. A lakásukban a country stílust alkalmazza, ezért a bútorokat, tárgyakat régiség boltokban, bolhapiacokon szerzi be. Ez már valóságos szenvedélyévé vált, amihez a család támogatására is szüksége volt. A férje elképzelése szerint javítja, csiszolja, festi a régi darabokat. Náluk minden egyedi, ötletes, hangulatos. Semmi nincs a sablonos tucat termékekből.

Fotó: B. Kiss Andrea

Erika a férjével és három gyermekével sokat utazik. De mint mesélte, bárhol is jár az országban vagy a világban, ha meglát egy neki tetsző, a lakásuk enteriőrjébe passzoló bútort vagy tárgyat, akkor bizony legtöbbször megveszi. Olyan kincsekre talál rá szakavatott szeme, amelyek mellett a legtöbb ember elmenne és lomnak minősítené. De náluk látva a sok-sok érdekes, különleges holmit, minden ember azt érzi, ennél csodálatosabb lakást ritkán lehet látni.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában