lehet-e csúszás?

2020.03.19. 15:53

Ha leáll a termelés, nagy gazdasági visszaesés lehet

Minden munkahelyen dolgoznak, egyelőre a Dósa nádor téri beruházás is halad.

Fotó: Molnár Péter, archívum

Ezt Miklóssy Ferenc, a kivitelező Keviép ügyvezető igazgatója válaszolta kérdésünkre. A gazdasági szakembert arról kérdeztük, hogy miként befolyásolja munkavégzésüket a koronavírus-veszély okozta helyzet. A cég az országban több helyen is jelentős beruházások kivitelezője.

– Vannak, akik otthon dolgoznak, főleg a kisgyermekesek, minden munkahelyen változatlanul megy a munka. Fertőtlenítő szereket biztosítunk, most szerezzük be a szájmaszkokat – mondta előljáróban, majd részletezte. – A Dósa nádor tér átépítésén sokan dolgoztak Romániából, ők régi munkavállalóink, most már nem jöhetnek át. Helyettük más munkákról csoportosítottunk át dolgozókat. Bízunk benne, hogy meglesznek a munkavégzés feltételei. Kapjuk az alapanyagokat, és akkor haladunk.

„Valamennyi csúszás lehet a kivitelezésben, mert nem biztos, hogy minden anyagot a tervezettnek megfelelően lehet beszerezni.Arra számítunk, hogy ha lefut ez a mostani állapot júniusra, júliusra, az év második felében be lehet hozni a csúszás nagy részét.”

Az most még felmérhetetlen, hogy mennyivel tolódhat ki az átadás időpontja, hiszen a technológia egy részét külföldről szerezzük be. Pilanatnyilag számottevő csúszás nem látszik.

Pozitívan gondolkodni

Miklóssy Ferenc egyben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke is. Ebben a minőségében kérdeztük a koronavírus-helyzet várható gazdasági hatásairól.

Nyomatékosan kijelentette, hogy lehetőleg mindenki dolgozzon, mert ha leáll a termelés, mérhetetlen gazdasági visszaesés lehet.

Mint fogalmazott, elindult egy lavina, leálltak az autógyárak, nem tudnak teljesíteni a beszállítók és a beszállítók beszállítói sem. Sok szolgáltatás exportfüggő, bár nem függesztették fel a szállítást, de az sokat lassult.

– Arra kell törekedni, és a kamara is ezen az állásponton van, ha lefut a járvány jelentős része, a második félévben többlet munkával igyekezni kell minél többet behozni a most kieső termelésből. Lesz visszaesés, gazdasági átrendeződés, munkahelyek megszűnnek, átcsoportosulnak, de hogy ennek mi a vége, nem lehet tudni.

„Reméljük, a magyar gazdaság van annyira erős, hogy a mostani történések nagyon nem viselik majd meg.”

Azt, hogy a 2-3 százalékos gazdasági visszaesésből mit tudunk behozni, attól is függ, hogy az a mostani állapot mennyire viseli meg az embereket, és mikorra áll vissza a normális kerékvágásba a gazdaság, és hogyan indítják el ismét. Lehet, az autógyárak nem indulnak el ilyen kapacitással, hiszen drasztikusan visszaesett a kereslet. Van aki gyárt még most is, de raktárra. Optimistának kell lenni, pozitívan gondolkodni, ahol lehet, mindenütt dolgozni, mert ha nincs termelés, nem lehet fizetni, nem maradnak meg a munkahelyek. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb munkahely szűnjön meg, minél kevesebb cég álljon le, és könnyebb legyen újraindítani, teljes kapacitással menni. Azért kell racionálisan gondolkodni, minden megelőző feltételt megtenni, hogy minél kisebb legyen a kár és minél egyszerűbb legyen visszakerülni a teljes napi gazdasági menetbe.

Kovács Zsolt

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában