fejlesztés

2020.01.24. 11:39

Két fontos vénát kötöttek össze Debrecenben: elkészült a Domokos Márton út

Az 1 100 méter hosszú, kétszer egy sávos utca a Böszörményi út elkerülője is lehet.

Fotó: Matey István

Befejeződött a Debrecen északnyugati városrészét tehermentesítő, a Vezér utca végét a 33-as főúttal, vagyis a Balmazújvárosi úttal összekötő út építése.

Kiemelt a közlekedés fejlesztése

Papp László, Debrecen polgármestere a helyszínen először arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 5 évben kiemelt szerepet kapott a városban a közlekedésfejlesztés, és az Új Főnix Tervben is hangsúlyos ez a terület. Ennek jegyében több mint 50 ilyen jellegű beruházást hajtott végre az önkormányzat, például csomópontokat építettek át, a belvárosi főbb utcák egy részét pedig egyirányúvá tették.

 

„A következő években is komoly célunk a város közlekedésének fejlesztése, javítása. Egy dinamikusan fejlődő városban, ahol évről évre egyre újabb cégek települnek le, ez folyamatos kihívás”

- jelentette ki.

Személy- és teherforgalomra

A most elkészült Domokos Márton út a rendkívül forgalmas Böszörményi út részbeni kiváltását szolgálja – magyarázta Papp László. Elmondta: az 1 100 méter hosszú, kétszer egy sávos út a Vezér utca környéki lakossági és az ottani teherforgalom részbeni elvezetésére is alkalmas.

A polgármester hangsúlyozta, hogy ez csak a fejlesztés első üteme,

a következő években tovább akarják építeni a Domokos Márton utat, amelyet összekapcsolnának a Debrecen északi elkerülését szolgáló 354-es úttal.

Idén kiválasztják a tervezőt, a kivitelezési tervek várhatóan jövőre készülnek el.

Vége a kamionok parkolásának

Papp László kiemelte, ugyancsak tervezik a 33-as főút, a Domokos Márton út és a Kishatár utca kereszteződésének, valamint a Balmazújvárosi úti körforgalom áteresztőképességének a növelését.

A Domokos Márton út megnyitásával egy időben megtiltották a kamionoknak a parkolást a Vezér utcán – hívta fel a figyelmet végül a polgármester.

Nyissák meg a körforgalmat

Kósa Lajos, a városrész országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a Domokos Márton út hozzájárul majd a környék, (az Akadémiakert, a Kertváros és a Tócóliget) közlekedési problémáinak a megoldásához. Amikor például nagyvásárt tartanak a Böszörményi út ottani szakaszán (és annak környékén), illetve Farmer Expót rendeznek az agráregyetem területén, az arra lakók csak nehezen tudják megközelíteni ingatlanjaikat. Ehhez járul még, hogy reggelente komoly forgalmi dugók alakulnak ki a Füredi út, a Szabó Lőrinc utca és a Csigekert utca kereszteződésében és szintén nehéz közlekedni az Akadémia-, valamint a Vezér utcán.

Kósa Lajos arról is beszámolt, hogy néhány éve a Tócóligetben lakók aláírásokat gyűjtöttek annak az új körforgalomnak a megnyitása ellen, amely a Decathlon áruház előtt épült, mondván emiatt nagyon meg fog nőni a forgalom náluk. Mostanában viszont ennek az ellenkezőjét, vagyis a körforgalom forgalomba helyezését szorgalmazzák, mert nem tudnak közlekedni.

Hozzátette: a korábbi vízmű telepen elinduló ingatlanfejlesztések hatására a környéken minden bizonnyal tovább növekszik majd lakosság, vele együtt pedig a forgalom.

További útfejlesztések

Katona Erzsébet, a városrész önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a Domokos Márton út hozzájárul majd az ott lakók és az ott áthaladók életminőségének javításához. Kiemelte, hogy tervbe vették a Balmazújvárosi út, a Szabó Lőrinc utca, a Füredi út és Csigekert utca kereszteződésének korszerűsítését, bővítését is, mely beruházás ez év végén, vagy a jövő év elején valósulhat meg.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában