Vidámsággal gyógyítanak

2020.01.14. 14:00

Egy jóízű kacagás megkönnyebbülést hozhat a nehéz időkben

A bohócdoktorok nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket, orvosokat és ápolókat is felvidítják.

Fotó: Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Jókedvet és nevetést csempészni oda, ahová igazán elkél – ez az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, melynek 35 bohócdoktora 16 gyerekkórházat látogat heti rendszerességgel országszerte, hogy szebbé és könnyebbé tegye a beteg gyermekek mindennapjait.

Az alapítvány bohócdoktorai 2018 óta Debrecenben is megkezdték a munkájukat, a cívisvárosban a gyermekhematológiai fekvőbeteg- és az intenzív osztály, a pulmonológia és a belgyógyászat betegeihez látogatnak el. A bohócdoktori létről Fekete Dáviddal, alias dr. Paprikával beszélgettünk.

– Mintha minden eddigi tevékenységem ezt a munkát készítette volna elő. Az előadó-művészet sokféle ágával foglalkoztam már, táncosként kezdtem, aztán bábos lettem, majd népmesemondó, és a cirkuszi világba is belekóstoltam, érdekes módon éppen a bohóc részét leszámítva – avatott be Dávid, aki úgy véli, a bohócdoktori hivatás egy nagyon speciális előadásforma, amit nagyon kevesen csinálnak a jól.

Fotó: Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

– Bohócdoktornak lenni az egyik legnehezebb munka, amivel valaha foglalkoztam, hiszen habár ellentmondásosnak hangzik, nekünk, tudatosan kell ösztönösnek lennünk. Minél régebb óta csinálom, annál inkább veszem észre, hogy megannyi kiaknázatlan lehetőség van még benne, folyamatosan kihívás „bohóc állapotban” lenni – fogalmazott. Kifejtette: azért speciális ez a tevékenység, mert minden kórteremben szinte egy új előadás születik meg improvizatív módon, nem jó, ha sztenderdekkel dolgoznak. – Az a jó, ha megvan egy erős „bohóc állapot”, egy erős karakter, aki mögött ott van egy nagyon tudatos színész – mondta.

Improvizatív játék

No, de hogyan is néz ki a gyakorlatban a bohócdoktori vizit? Dávid elmondta, miután megérkeznek a kórházba, először informálódnak az osztályon az ott lévőkről, hogy van-e valamilyen kizáró ok, ami meghiúsíthatja az előadást, vagy valamilyen különleges dolog, amire figyelniük kell, például a krónikus betegek esetén.

– A civil bejárás után átöltözünk, egymásra hangolódunk, közösen bemelegítünk. A viziteket mindig párban csináljunk, a bohócműködésnek ugyanis jót tesz, ha van egy kiegészítő partner, akivel oda-vissza tud menni a játék, ezzel lehet dinamikusabbá tenni az egészet. A kellékeket magunkhoz vesszük, mindig van nálunk például piros orr, de igazából nem ezen van a hangsúly, hanem a partner van fókuszban. Akkor jó egy előadás, ha tudunk egy jót játszani egymással. Mert ha mi jól érezzük magunkat, biztosan másokra is átragad a jókedv – mesélte Dávid. Egy jóízű kacagás megkönnyebbülést hozhat a nehéz időkben. Megtudtuk, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktorok megjelennek, rögtön vidámabbá válik. Ők a munkájuk során a humort használják, mellyel nemcsak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról.

Dávid elmondta, az alapítvány Pécsett és Budapesten már elindította az Intenzív Mosoly névre keresztelt programját, melyben a bohócdoktorok a műtéti előkészítésben segédkeznek. Elvitathatatlan tény, hogy a trauma, ami egy műtét során óhatatlanul is létrejön a gyermekben, oldható. – Orvosi megfigyelések megállapították, hogy azok a betegek, akik találkoznak bohócdoktorral gyorsabban épülnek fel a műtétek után is. Erről egy kisgyermek így nyilatkozott: „Ha a kórházban nem lennének bohócok, akkor az összes gyerek sokkal szomorúbb lenne. A bohócok segítenek nekik, hogy vidámabbak legyenek.” Többek között ez ösztönzi az alapítványt, hogy minél több kórházban vidítson fel gyerekeket – fűzte hozzá Horváth Laura kommunikációs munkatárs.

Dr. Paprika mellett Dr. Zúz Mara látható
Fotó: Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Lelki erő nélkül nem megy

A bohócdoktorok fogadtatása azonban nem mindig pozitív, sokan szkeptikusan tekintenek erre a foglalkozásra. Dávid úgy véli, mindez leginkább a nem tudásból és féltésből fakad. Erre a sztereotípiára azonban a bohócdoktorok sikeresen rácáfolnak. Előfordult például, hogy egy kisgyermeknek nem sikerült a lábát tornáztatni a szülőknek, az ápolóknak és az orvosoknak se, a bohócdoktorok segítségét azonban nem utasította el a kis beteg. Dávid egyik legkedvesebb emléke pedig az, amikor egy inkubátorban fekvő csecsemőnek zenéltek és énekeltek, miközben a monitorokon egyértelműen kivehető volt az értékek javulása.

– Lelkileg sem könnyű a munkánk, ez is egy könnyfakasztó pillanat volt. Azonban amikor bemegyek a kórterembe, akkor nem Fekete Dávid, hanem dr. Paprika, a bohóc vagyok, aki nem lát szenvedést. Nekem az a feladatom, hogy kicsit jobbá tegyem a kórházban fekvő beteg gyermekek idejét, és a hozzátartozóknak és dolgozóknak is fontos, hogy mosolyogjanak. Előfordul, hogy elveszítünk valakit, ami mindig nehéz és megrázó. A szomorú pillanatok feldolgozásában pszichológusi segítséget kapunk, hogy a helyére kerüljenek a dolgok.

Vass Kata

Munka magas művészi színvonalon

Horváth Laura kiemelte, az alapítvány nagy hangsúlyt fektet a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére.

A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Gelencsér Tünde művészeti vezető mellett számos elismert magyar és külföldi vendégművész, gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják. A nevetés nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden pontján megértenek. Sokat lehet tanulni abból, hogyan dolgoznak a bohócdoktorok a különböző országokban, ezért alapítványunk 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International szervezethez. A tíz tagállam, Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina alapítványai kölcsönösen segítik egymást szakmailag. A nemzetközi képzések és a közös rendezvények remek alkalmat kínálnak arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai megosszák egymással tapasztalataikat és tudásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában