jövő nyáron lehet kész

2019.12.05. 07:24

Átépítik a Galamb utcai nagy útkereszteződést

Jelzőlámpás csomópont lesz a debreceni Szabó Kálmán, Galamb, Gizella, Vécsey és Budai Ézsaiás utcák kereszteződésében.

Fotó: Kiss Annamarie

Megkezdődött a Szabó Kálmán – Galamb – Gizella – Vécsey – Budai Ézsaiás utcák kereszteződésében a jelzőlámpás csomópont kialakítása – hívta fel a figyelmet a debreceni polgármesteri hivatal.

Fotó: Kiss Annamarie

Új sávok

Az építési munkálatok során a Szabó Kálmán utca irányából egyenes-balra és egy külön jobbra kanyarodó sáv létesül. A Vécsey, Galamb és Gizella utcák irányából külön egyenes-balra és jobbra sávok kerülnek kialakításra. Annak érdekében, hogy a jelzőlámpás rendszer – kiépítése után – optimálisan működjön, a járművek részére radardetektorok, illetve a későbbi tényleges forgalmi adatokon alapuló és ahhoz legjobban illeszkedő jelzőlámpaprogramokat alakítanak ki. Ennek érdekében valamennyi irányban forgalomszámláló Doppler-radarokat telepítenek.

A csomópont átépítése után az eredeti elsőbbségi viszonyok megváltoznak, ezentúl a Szabó Kálmán utca – Gizella utca iránynak lesz elsőbbsége a Vécsey – Galamb utcákkal szemben, mivel a forgalomszámlálási adatok ezt az irányt adták nagyobb értékűnek.

A kivitelezési munkálatok 2019. december 3-án kezdődtek fakivágással és kutatóárkok ásásával. A kivágott 28 fa pótlására 29 új fát ültetnek a területen, emellett több mint 5600 négyzetméteren füvesítenek majd.

Fotó: Kiss Annamarie

Forgalomkorlátozás

A jelzőlámpás csomópont kiépítése során korszerűsítik a meglévő útburkolatot, ahol szükséges új réteget építenek. Emellett új járda és kapubejáró építése, új buszmeg­állóhely építése, valamint csapadékvíz-elvezető csatorna kialakítása is megtörténik.

A kivitelezést a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. végzi, és szerződés szerint 2020. augusztus 4-re fejezi be a munkálatokat. A beruházás értéke bruttó 393 millió 760 ezer forint, mely összeget európai uniós forrásból finanszírozzák.

Az építési munkák ideje alatt szakaszosan forgalomkorlátozásra számíthatnak az arra közlekedők!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában