a polgármesteri hivatal válasza

2019.11.05. 07:00

Miért vágtak ki fákat Debrecen belvárosában?

A városháza tájékoztatása szerint a Vörösmarty utcában fasor-rekonstrukciót végeznek.

Fotó: Vass Attila

Élénk visszhangot váltott ki a debreceni Vörösmarty utca környékén élőkben és az arra járókban, hogy a közelmúltban nagy favágások zajlottak az utcában. A panaszosok elmondása szerint nem tájékoztatták őket a munkákról és azok szükségességéről. A Napló emiatt is érdeklődött a helyszínen, valamint a polgármesteri hivatal illetékesétől.

Többségük erősen megdőlt

A debreceni városházától kapott válasz hangsúlyozza: az Új Főnix Terv Zöld város programjában október végén kezdődött a belváros zöld területeit megújító beruházás. „A fejlesztés révén csaknem 18 ezer négyzetméteren szépülnek meg a parkok, játszóterek az érintett területen annak érdekében, hogy a debreceniek és a jövő generáció számára számára szerethető zöldterületeket hozzunk létre.”

 

Mint azt a Napló megtudta, a beruházásnak része a Vörösmarty utcai fasor megújítása is. Ebben az utcában 9 darab koros ostorfa (Celtis occidentalis) volt található, és több tuskó, melyek a néhai teljes fasorról tanúskodnak. A fák többsége erősen megdőlt, és úgynevezett törzssarjas volt, némelyiken odvasodással. A hivatalos tájékoztatás szerint „az elmúlt évek során gyakran érkezett panasz az utcában élőktől arra vonatkozólag, hogy az útszelvénybe bedőlő fák törzsét és a lelógó ágakat a teherautók megsértették, letörték. Viharos időjárás során a törékeny ágak az útra és a járdára estek. Ezt a balesetveszélyes állapotot kellett minél hatékonyabban megoldani.”

Kilenc helyett huszonhárom

– A Zöld város programban lehetőségünk nyílik arra, hogy teljesen megújítsuk a fasort. Oszloposjuhar-egyedeket (Acer platanoides ’Olmsted’) telepítünk, amelyek várostűrők, egyenes törzset nevelnek, így kiválóak szűk utcák fásítására. A most kivágott 9 elöregedett fa és a tuskók helyére összesen 23 fát ültetünk. A Vásáry István utca és a Barna utca közötti szakaszon, az iskola épülete mellett a zöldsáv alatt gázvezeték fut, emiatt oda fák nem ültethetők. Ezt a sávot füvesítjük – mutatott rá a városháza válasza.

Mindemellett az újrafásított szakaszok alá alacsony cserjéket, talajtakarót ültetnek – részletezi a közlemény, amely szerint „Olyan cserjéket és talajtakarót választottunk, amelyek díszértékkel rendelkeznek, a városi klímát és a hely adottságait jól tűrik. Reméljük, hogy mind a környéken élők, mind az ott közlekedők tetszését elnyeri a megújított és hosszú távon is fenntartható zöldterület a Vörösmarty utcán”.

A belvárosi Zöld város program – benne a Vörösmarty utcai fasor megújításával – fél éven belül befejeződik.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában