debreceni közgyűlés

2019.11.07. 10:15

Debrecen megrendezné a 2023-as atlétikai vébét

Negyven százalékos fizetésemelés, meghiúsulni látszó projektek befogadása a testület előtt.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Frakciót szeretne alakítani az a négy képviselő, akik a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, és a Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatásával jutottak be a debreceni önkormányzat közgyűlésébe, azonban a testület vezetése nem engedte meg nekik – ezt Varga Zoltán (DK) kifogásolta a csütörtöki ülés elején. Szerinte az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (szmsz) erre vonatkozóan nem tartalmaz tiltást, ezért bíróságon keresik majd az igazukat. Papp László polgármester azt válaszolta a felvetésre, hogy az szmsz egyértelműen fogalmaz, és akkor alakíthatnának frakciót, ha az őket támogató pártok az önkormányzati választáson egy jelölőszervezetként indultak volna; de természetesen a bíróság majdani döntését elfogadják.

Megválasztotta a testület a város közalapítványainak tisztségviselőit. Ennek kapcsán a polgármester elmondta: két alapítvány esetén vizsgálják a megszüntetés lehetőségét. Az egyik „A Munkácsy-trilógiáért” Közalapítvány, mely lényegében elérte célját, a másik a Debrecen Határok Nélkül Közalapítvány, ez racionalizálás miatt fejezheti be munkáját, vagyonát az Őrváros Debrecen Szerepe Magyarország XX. századi Történelmében Közalapítvány vehetné át.

– Valóban közfeladat-e az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet területén, a BMW-gyár számára kapcsolóállomást létesíteni, amiből aztán majd az E.ON-nak anyagi haszna lesz? – kérdezte Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) azon előterjesztés tárgyalásakor, mely szerint az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. ingyenesen használatba kapna egy 3,9 hektár nagyságú ingatlant.

– Nem csak a BMW-gyárnak lesz szüksége a kapcsolóállomásra, hanem az ott lévő további száz hektárra betelepíthető beszállítói parknak is, mely bevételnövekedést jelenthet majd a városnak, így áttételesen tehát valóban közfeladatról van szó – fejtette ki a válaszában a polgármester. Megjegyezte: hasonló típusú fejlesztés történt a Déli Ipari Parkban is. Barcsa Lajos alpolgármester hozzátette, az E.ON maga is komoly kötelezettséget vállal, a beruházás költségeinek jelentős része őt terheli.

Egy korábbi pályázati támogatás felhasználását módosító előterjesztés tárgyalásakor Papp László bejelentette: Debrecenbe kerülhet két, Budapesten meghiúsulni látszó fejlesztés: az egyik a Liget projekt részét képező Magyar Innováció Háza, a másik a 2023-as atlétikai világbajnokság. A polgármester elmondta, erről a napokban, illetve a közgyűlés reggelén is konzultált Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel.

– Debrecen az elmúlt években jelentős eredményeket ért el gazdaságfejlesztési, oktatási, innovációs területen. Olyan folyamatok zajlanak, melyek a gazdaságot kifejezetten a magas tudásigényű, technológiai iparágak, innovatív területek irányába mozdítják. A fővárosi közgyűlés kinyilvánította, hogy a Magyar Innováció Háza számára nem prioritás; Debrecen, a másik főváros viszont akként kezelheti! – fejtette ki Papp László. Javaslata szerint amennyiben a főváros valóban elutasítja a Magyar Innováció Háza létrehozását, Debrecen egyeztet a kormánnyal, és a közigazgatási területén a beruházás megvalósításához megfelelő területet biztosít.

A korábbi, sikeresen megrendezett sportesemények, európai és világversenyek alapján Debrecen fontolja meg a 2023-as atlétikai világbajnokság lebonyolítását is – javasolta a polgármester. Hangsúlyozta: itt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntése is szükséges, ugyanakkor egy ilyen rendezvény olyan beruházásokat indukálna a reptéri, közúti, vasúti közlekedés, vagy a szálláshelyfejlesztés területén, melyek szerepelnek a város következő tíz éves koncepciójában, ezekre rá tudna erősíteni.

Varga Zoltán (DK) és Madarasi István (MSZP) is hozzászólásában jelezte: megszavazzák az előterjesztést, azonban fontosnak tartják tisztázni, hosszú távon valóban megéri-e Debrecennek a két projekt. Varga Zoltán hangsúlyozta: amennyiben a Magyar Innováció Háza itt épülne meg, nem vehetjük át készen a budapesti terveket, azokat hozzá kell igazítani a debreceni városképhez, az atlétikai stadiont pedig a verseny után is fenn kell tartanunk. Madarasi István úgy vélte, nekünk nem Budapesttel kell versenyeznünk, hanem azokat a fejlesztéseket végrehajtani, melyek Debrecen régiós központi szerepét erősítik.

Papp László egyetértett velük, és hangsúlyozta: egyelőre még csak a szándékról van szó, arra kér felhatalmazást, hogy tárgyalhasson a kormányzattal, s majd a részletek ismeretében dönt a közgyűlés. Megjegyezte, a debreceni sportberuházások eddig sem illúziókra épültek.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában