Steve Jobs-nap

2019.10.12. 12:05

Spórolt a vízzel, és mezítláb járt a számítástechnika Picassója

Szabó Máté szerint Steve Jobs sikerének egyik titka az volt, hogy tudta, mire vágynak a felhasználók.

A biography of Apple co-founder Steve Jobs is pictured in New York, October 24, 2011. The eagerly awaited biography of Apple co-founder Steve Jobs hit bookstores, painting a candid portrait of a technology visionary who could be as bruising as he was brilliant. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)

Fotó: AFP

Hivatalosan október 14-e a szabványosítási világnap, de 2011-e óta az Apple-alapítója iránti tiszteletjegyében Steve Jobs-napnak is tekintik, ahol a Jobs és termékei iránti elkötelezettséget az elhunyt szakember védjegyének számító kék farmer, fekete garbó és kerek szemüveg viselésével lehet kimutatni.

Mindig újat

– Steve Jobs forradalmasította a technológiát, rengeteg fejlesztés fűződik a cégei nevéhez – hívta fel a figyelmet Szabó Máté, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának PhD-hallgatója és oktatója.

„Sikerének egyik titka az volt, hogy innovátor lévén már azelőtt tudta, hogy mire vágynak az emberek, mielőtt ezt ők maguk tudatosították volna.”

– Bár sokan azt gondolnák, hogy tudós jellegű emberről beszélünk, ő inkább a kor Picassója, nem az Einsteinje volt. A technológiában alapszintű jártassággal rendelkezett, valódi tehetsége a márkaépítésben mutatkozott meg. Épp ezért volt mögötte egy komoly technikai csapat, az Apple Computert sem egyedül alapította, hanem Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen 1976-ban. Jobs lett az Apple arca, míg a technikai guru Wozniak a háttérben maradt és a fejlesztésekkel foglalkozott – ismertette a szakember, aki szerint az almás logós vállalat sikerében kulcsfontosságú volt, hogy bármilyen ötlettel, termékkel megjelentek, annak előremutatónak, új megközelítésűnek kellett lennie, hogy ők legyenek azok, akiket lekövet az ipar, és nem fordítva.

Spórolt a vízzel

Steve Jobs egyéniség volt, akinek voltak heppjei (például egy időben mezítláb járt, és hetente csak egyszer fürdött, mondván a vegetáriánus életmódja miatt szerinte nincs testszaga), és mint minden individuum, a nehezebben kezelhető és tolerálható emberek közé tartozott, de amit akart, azt szinte mindig elérte. Bár nagyon jól tudta motiválni, különcsége okán rengeteg konfliktusa volt a partnereivel, ugyanis folyamatosan valami újat akart létrehozni, sokszor a technológia és a munkatársai kárára próbálta meg érvényesíteni a saját elképzeléseit. Akadtak olyan dolgok, amikhez a személyiségéből fakadóan a végletekig ragaszkodott, még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz sikeres az elképzelés. Emiatt többször is kerültek nehéz helyzetbe a vállalkozásai, még az általa alapított Apple-t is elhagyta egyszer ideiglenesen a viták miatt.

Státusszimbólum

– Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple a cég egyik fő termékét, a Macintosh számítógépet, valamint az iPod médialejátszót, az iPhone okostelefont és az iPad táblagépet. Ezek a gyártmányok felhasználóbarátok, erről is szól a cég filozófiája – mindent az ügyfélért. Míg a Windows-nál előfordulhat lefagyás, adatvesztés, itt ilyen nincs, mindent annak rendelnek alá, hogy a rendszer optimális legyen, és semmi ne romoljon el benne.

„Ezek a rendszerek nem lassulnak le, nem akadoznak, minden alkalmazás gyorsan indul rajtuk.”

– Bár eredetileg ipari felhasználásban nem gondolkodtak, abban a szektorban is komoly sikereket értek el. A presztízsjelleg is erős, jelenleg egy MacBook vagy egy iPhone olyan, mint az autóknál a felső kategória, gyakorlatilag státusszimbólum. Akad olyan vállalat, ahol például egyszerűen a tekintély okán nem engedhetik meg maguknak, hogy Windows alapú számítógépet használjanak, mondván amúgy nem vennék komolyan őket a partnereik. De már az iskolákban is megfigyelték, hogy rangot jelent az alma logóval ellátott mobiltelefont vagy tabletet használni. Ez a felhasználói rivalizálás és a viszály máig tetten érhető az androidos és az Apple termékek felhasználói között – mutatott rá Szabó Máté.

Nagy hangsúly a képzésben

A mobileszközök elterjedése is Jobs vállalatának köszönhető, ugyanis az első iPhone 2007-es piacra dobása robbantotta a mobiltelefonpiacot, mert hosszú évekig minden egyes fejlesztést csak követni tudott a konkurencia. Ez a telefon annyira sikeres volt, hogy 10 év alatt 1,2 milliárd fogyott belőle, amivel élre ugrott a fogyasztási termékek eladásának toplistáján (érdekesség, hogy azt a Barbie babát taszította le a trónról, amelyből 1 milliárd darabot értékesítettek – ötven év alatt).

– Steve Jobs-szal kutatóként könnyű azonosulni, hiszen számomra is fontos az innováció. A következő generáció számára egyértelműen a mobiltelefon lesz „az” eszköz. Ezt már a Debreceni Egyetem is felismerte, így az új képzésben nagy hangsúlyt fektet a mobilprogramozásra, ugyanis az informatikai világ már arról is szól, hogy mindennek legyen mobilalkalmazása, amely közvetetten Jobs munkásságból ered – árulta el az egyetemi oktató.

MSZ

Legyünk kreatívak

A Steve Jobs-napot számos módon értelmezhetjük. Megemlékezhetünk róla, megnézhetjük az életéről szóló filmeket, vagy akár inspirációt is meríthetünk az életéből. A név mára összeolvadt az innováció fogalmával, így ezen a napon mi is törekedhetünk arra, hogy minél ötletesebbek legyünk, hiszen Jobs számára a sikert az hozta, hogy felismerte a jó ötleteket, értékelte a kreatív munkát. Ha tudni szeretnénk, hogy milyen lenne az Apple alapítójának bőrébe bújni, akkor október 14-én úgy is leróhatjuk tiszteletünket, hogy megpróbálunk egy napig innovatívak lenni. Ezt tehetjük például úgy, ha egy közös főzés alkalmával a megszokottól eltérően gondolkodunk, mondjuk kipróbálunk más fűszereket, vagy új ételeket készítünk. Természetesen benne van a pakliban, hogy nem sikerül jól, de az ő innovációi sem lettek mind sikeresek. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az újszerű gondolkodás eredményeképp a családnak új kedvenc étele lesz.

Borítókép: Steve Jobs életrajzi kötete, háttérben New York látképével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában