babanézőben

2019.10.28. 10:30

Jól vannak a debreceni négyes ikrek

Hatalmas a boldogság a Nagy családban, lesz segítségük, ha hazamennek.

Fotó: Kovács Péter

Jól vannak, és szépen fejlődnek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában csütörtök este született négyes ikrek – tájékoztatta a sajtó képviselőit Lampé Rudolf, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, valamint a kezelőorvosuk, Sápy Tamás adjunktus hétfőn reggel. A sajtóeseményen ott voltak a négyes ikrek szülei, Nagy Richárd és Nagyné Kozák Anita is, akik elmondták, először csak két gyermekről tudtak, majd nagyon meglepődtek, amikor egy újabb vizsgálat után kiderült, hogy négy kisbabájuk lesz. Készülnek a nevelésükre, ebben a szülők, nagyszülők, más családtagok és a barátok is segítségükre lesznek majd. A picik egyelőre az intenzív osztályon vannak.

– Legutóbb három éve, azt megelőzően pedig harminc évvel ezelőtt születtek négyes ikrek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A néhány napja született három kislány és egy kisfiú jól vannak. Örülünk annak, hogy klinikánkat tisztelte meg bizalmával a terhes édesanya, és minden jól sikerült. A szülés spontán indult be a 32. héten, tehát koraszülésről beszélünk. Négyes ikreknél a terhesség 32. hétig történő kihordása egy kifejezetten jó eredmény. A császármetszés zavartalanul zajlott – részletezte Lampé Rudolf, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Dr. Lampé Rudolf
Fotó: Kovács Péter

– Most még furcsa, szokatlan, ugyanakkor nagyon jó érzés, hogy négygyerekes anyuka lettem. Jó őket látni. Születésük előtt is éreztem a kicsiket, ahogy mocorogtak, de így látva őket, nagyon nagy boldogság tölt el – mondta az édesanya.

Nagyné Kozák Anita
Fotó: Kovács Péter

Csoda orvosoknak, szülőknek

Már a szubintenzíven vannak a négyes ikrek, hamarosan akár már az édesanyával együtt lehetnek az újszülött osztályon.

– Azon jómagam is meglepődtem, hogy a korábban tudott kettő helyett négy petezsákot mutat a terhesség korai szakaszában az ultrahang. Négyes terhesség abszolút extra. Az inszemizációs programban a törekvésünk, hogy többes terhesség lehetőleg ne forduljon elő. A Jóisten az anyaméhet egyszerre egy gyermekre találta ki. A programban résztvevőknél gyakrabban fordulhat elő. Ez a mostani négyes terhesség egy siker. Ehhez kellett egy masszívan erős és eltökélt anyuka, aki ebben abszolút partner volt – idézte fel az elmúlt hónapok történéseit Sápy Tamás adjunktus, az édesanya, Nagyné Kozák Anita és a négyes ikrek kezelő orvosa.

Ha eljutnak a 32. hétig

Sápy Tamás elmondta azt is, hogy ikerterhességnél magas a rizikófaktor, és ez annál nagyobb, minél több magzatról van szó. Anitát a 28. héten vették fel, akarata ellenére, hiszen akkor is jól volt, viszont szakmailag már indokolt volt, hogy az anyát, illetve a magzatokat intenzívebben ellenőrizzék. Nem nevezték meg célként, melyik terhesség hetet szeretnék elérni. Azt mondták, hogy ha a terhesség a 32. hétig el tud jutni, ott már túl nagy baj nem történhet az újszülöttekkel. A 32. héten a szülés spontán indult el, majd császármetszéssel jöttek a világra a kicsik.

Dr. Sápy Tamás
Fotó: Kovács Péter

– A három kislány és egy kisfiú a 32. heti születési időponthoz képest nagyon jól vannak, remekül akklimatizálódtak, először az intenzív osztályra kerültek, most már a szubintenzíven vannak, hamarosan akár együtt lehetnek az édesanyával az újszülött osztályon.

Nevek? Gyorsan ment

– Bármi problémám vagy kérdésem volt, azonnal fordulhattam a kezelőorvosomhoz. Ez nagyon sokat segített, azon felül, hogy én is minden erőmmel és akaratommal azon voltam, hogy minél tovább húzzuk. És hogy egy ilyen stáb áll mögöttünk, megnyugtató – válaszolta kérdésre Nagyné Kozák Anita, az édesanya, aki elmondta azt is, hogy három és fél évvel ezelőtt volt egy terhessége, ami sajnos spontán befejeződött, és utána nem sikerült sehogy sem teherbe esni. Akkor kereste fel Sápy doktor urat, és szűk fél éven belül megadatott nekik ez a négy kis csoda.

– Először, amikor még két babáról tudtunk, nagy volt az öröm. Már csak azért is, hogy egyáltalán ilyen rövid időn belül sikerült teherbe esnem. Amikor kiderült, hogy négy baba van, az kicsit sokként ért bennünket. Úgy voltam vele, hogy én ezt a négy babát szeretném megtartani. Nagyon jól döntöttünk.

A szülők: Nagy Richárd és Nagyné Kozák Anita
Fotó: Kovács Péter

– Annak nagyon örülök, hogy van egy fiú is, először ugyanis úgy volt, négy kislányunk van. Aztán a kisfiú is megmutatta magát, hogy nem kislány. Teljesen mindegy végülis. Lényeg, hogy egészségesek, felkészülünk, hogy minél jobb szülők lehessünk. Felelősség ez a részünkről. Vállaltuk, és meg is fogjuk csinálni. A kiságyak készen állnak, reméljük, hamarosan hazamehetünk – beszélt az édesapa, Nagy Richárd. Hozzátette, hogy ha már úgy alakult, hogy van fiú is és lány is, akkor a szülők nevét vigyék tovább, az Anna és Panna név pedig igen hamar, közös megegyezéssel született meg.

Kovács Zsolt

Nem egyformák az ikrek

– Nagy Panna 1230, Nagy Anita és Nagy Anna 1450-1450, míg Nagy Richárd 1750 grammal született. Napról napra jobban vannak, nagyon szépek. A kisfiú teljes mértékben az apukájára, Anita rám hasonlít, minden anyajegy ott van rajta, ahol rajtam, a másik két kislány pedig vegyes. Nem egyformák a babák, tehát jól meg lehet különböztetni őket – mondta az édesanya.

A négyes ikrek szülei elmondták, hogy korábban mindkettőjük családjában voltak ikertestvérek a dédszülők szintjén, de igazából nem tudni, hogy ez mennyire játszott közre az ő esetükben. Több gyermeket nem terveznek. Ha hazamennek, lesz segítségük a nagyszülők, szülők, barátok és a rokonság részéről. Nagyon várják őket haza, már minden elő van készítve.

Elárulták azt is, hogy babakocsit eddig amiatt nem vették meg, mert nem tudták, mi lesz, ha mégsem három kislány és egy kisfiú születik majd.

HBN

Korábbi cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában