Adrenalinfröccs két napon át

2019.08.12. 09:58

Brutális gépek versenyeztek Hajdúböszörményben

Hajdúsági Expo – három nap, négy nemzet (és a hazai) gépcsodái vásárral, kiállítással, tízezer emberrel.

Fotó: Kiss Annamarie

A szombati munkanap bizony azoknak fájt a legjobban, akik a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyre igyekeztek, a Hajdúsági Expóra. A szervezők élő videókkal tartották a lelket a pulling szerelmeseiben, akik azt sem bánták már, hogy a kánikula szinte elviselhetetlen, szerte az országból felénk vették az irányt; s amikor felbőgtek a hatalmas traktorok, otthon érezték magukat a hajdúvárosban.

Harc a súlypaddal

S mit is jelent ez a gyakorlatban? Bodnár János még önkormányzati képviselőként hozta a városba a traktorpullingot, ami az erő és az ügyesség játéka, mellyel a négy és fél tonnás traktor a súlypadot végighúzza a 120 méteres versenypályán a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium melletti területen. A szervezők a közösségi oldalon korábbi felvételekkel is bemutatták, honnan hová jutott el a verseny az utóbbi években. Maga a traktorhúzás immár 18 éves Böszörményben, míg az ehhez kapcsolódó konferencia és expó 8. éve vár.

A másik szervező, akit ez a látvány anno véglegesen megfertőzött, dr. Ficsor László, a hajdúböszörményi traktorhúzó egyesület elnöke úgy mondta, a traktorpulling a mezőgazdaság Forma–1-e, s bár az idei nem volt pontszerző futam, „csak” magyar kupa, az eu rópai szövetség külföldi versenyzői odatették magukat a két nap alatt, és óriási húzásokat mutattak be, a holland szervezők pedig biztosították a verseny színvonalát.

Az átalakított és amatőr traktorok is sok csodálóra tettek szert, akik pedig kilátogattak a középiskola versenypályájára, a homokfutótól kezdve a helikopterig sokféle járművet kipróbálhattak. Természetesen régi és új amatőr versenyzők is kipróbálták magukat a pályán, s a város bízik abban, hogy hamarosan sikerül kinevelni európai szintű versenyzőt is.

A hollandoknak már megérte eljönni, ugyanis a képen látható 16 éves Emke, aki amúgy fodrásznak tanul, és kedvence a piros szín, az Aerdvrueter csapatnak super stock kategóriában full-pullt mutatott be.

BB

Borítókép: A hollandok friss büszkesége, a 16 éves Emke élete első full-pull húzásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában