Helyi közélet

2019.03.21. 08:24

Mindenkinek jutott óvodai férőhely

Debrecen - Szabó Gyula: minden óvodaköteles gyermeknek biztosítva van a hely.

Debrecen - Szabó Gyula: minden óvodaköteles gyermeknek biztosítva van a hely.

A cívisváros 33 önkormányzati óvodája másfél héttel ezelőtt értesítette a szülőket az óvodai felvételi eredményekről.

– Debrecenben pontosan 6960 férőhely van, a jelentkezések száma pedig csaknem 1700 volt. A maradó és az újan érkező gyerekek létszáma nem haladja meg a 6400-at, így minden óvodaköteles gyermeknek, vagyis aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, helyet biztosítottunk valamelyik intézményünkben – hangsúlyozta Szabó Gyula, a debreceni önkormányzat közgyűlése oktatási, ifjúsági és sportbizottságának elnöke. Hozzátette: olyan természetesen előfordulhatott, hogy a gyermek nem a szülő által preferált intézménybe került, ilyen esetekben a határozat kézhez vételtől számított 15 napon belül, a fenntartó önkormányzat jegyzőjének – Debrecenben dr. Szekeres Antalnak – címzetten, az adott óvodában adhatja be fellebbezését. A jegyzőnek 60 napja van elbírálni a kérvényt, de mint azt Szabó Gyulától megtudtuk, a cívisvárosban az óvodai beiratkozás időpontjáig általában írásban tudatják a szülőkkel a fellebbviteli eredményt, ezzel segítve, hogy a már felvételt nyert gyermekekkel együtt – jelen esetben április 24-25-én – beírathassák gyermeküket az adott intézménybe.

Négy éve kötelező

Vannak szülők, akik mosollyal az arcukon, mások szomorúan sétáltak ki az óvodák kapuján március 11-én, ekkor derült ki ugyanis, hogy a gyermeküket felvették-e a vágyott intézménybe.

Az óvodák rangsor alapján döntöttek: elsősorban az augusztus 31-ig harmadik életévüket betöltött, a lakóhelyük szerint körzetes gyermekeket kellett felvenniük; ezt követően előnyt élveztek azok, akik óvodaköteles korúak és szüleik az adott intézmény körzetében dolgoznak, illetve azok a gyerekek, akiknek a testvére már a kiszemelt óvodába jár.

– Ritkán előfordulhat, hogy a körzetesből is elutasítást kapnak a szülők, hiszen vannak olyan intézmények – mint például a Tócóskerti, vagy az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda –, ahol nagyon nagy a túljelentkezés. Ilyenkor megnézzük, melyik az a legközelebbi szabad kapacitással rendelkező intézmény, ami gyalogosan vagy egy tömegközlekedési eszközzel megközelíthető, s azt jelöljük ki a gyerek számára. Esetleg, ha a szülő elfogadja, a munkahelyéhez közeli óvodát ajánljuk fel – ismertette Szabó Gyula, a Debreceni Önkormányzat Közgyűlése Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke. Hozzátette: idén minden óvodaköteles gyermek elhelyezése biztosított egy intézményben, mely ha nem felel meg a szülőnek, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet.

Mint azt Szabó Gyulától megtudtuk, régen az anyuka döntésén múlt, hogy ötéves koráig a gyereket mikor íratja óvodába, 2015-ben viszont módosult a törvény, mely szerint ma már minden olyan csemete, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévet, óvodaköteles, vagyis szeptember 1-jétől meg kell kezdenie az óvodát. – Az előírások módosítását a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek védelmében hozták, hiszen ezekben a családokban nem minden esetben tudták a gyermek fejlődéséhez ugyanazokat a feltételeket biztosítani, mint maga az intézmény – fűzte hozzá.

A törvény kiegészítése azt mondja ki, hogy ha augusztus 31-ig a kisgyermek betölti a 2 és fél évet, és férőhely van az óvodában, elhelyezhető. – Ennek értelmében, ha például a gyermek decemberi születésű és szobatiszta, lehetősége van megkezdenie már szeptemberben az óvodát, mindez azonban nem kötelező, így bölcsődében, vagy akár otthon is maradhat a következő nevelési év kezdetéig – mutatott rá Szabó Gyula.

Türelmes óvodapedagógusok

Sok szülő izgul azon, vajon gyermeke biztosan szobatisztává válik-e az óvoda megkezdéséig. Szabó Gyula megnyugtatásként elmondta, általában az óvodapedagógusok 2-3 hét türelmi időt adnak, s segítenek a szülőknek. Ezt követően azonban érdemes megvizsgálni, hogy miért késik a szobatisztaság kialakulása.

- Pálfi-Tóth Zoé -


Beiratkozás

Fontos felhívni a szülők figyelmét, hogy nem elég az óvodai felvételről szóló határozat ahhoz, hogy a gyermek szeptemberben megkezdhesse az óvodát, április 24-én vagy 25-én mindenképp be kell íratni az intézménybe. Pótbeiratkozásra csak indokolt esetben, május 9-én 8 és 16 óra között van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában