Helyi közélet

2019.03.17. 15:42

Kötelező és ajánlott oltások gyerekeknek

Budapest - Az egyes oltások meghatározott életkorokban adandók.

Budapest - Az egyes oltások meghatározott életkorokban adandók.

A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Megkülönböztetünk kötelező és szabadon beadható védőoltásokat, valamint olyanokat, amiket megbetegedési veszély esetén kell alkalmazni.

Aktív védettség

A kötelezők közül az elsőként beadandó oltás a BCG (Bacillus Calmette-Guérin), melyet az újszülöttek 6 hetes korukig kapnak meg a felkar bőrébe. A védőoltás a tuberculosis (tbc, gümőkór) legsúlyosabb formái ellen alakít ki védettséget. Az oltás helyén sokszor duzzanat, pír lép fel, esetenként akár nedvedző elváltozás is kialakulhat (ez később spontán gyógyul) – olvasható a webbeteg.hu oldalon.

A torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás elleni kombinált vakcinát kettő, három és négy hónapos korban adják be. A járványos gyermekbénulás elleni oltás inaktivált kórokozót tartalmaz, a korábban alkalmazott Sabin-cseppet nem használják. A kisgyermekek 18 hónapos korban ismét megkapják a DTPa-IPV-HiB-oltást. A kanyaró, mumpsz, rubeola elleni vakcinát 15 hónaposan adják be a csecsemőknek. Ez a vakcina élő, gyengített vírusokat tartalmaz. Tizenegy éves korban az oltást megismétlik. Betöltött hatéves korban ismét sor kerül a DTPa-IPV-oltás ismétlésére, ezúttal azonban a HiB komponens nélkül, majd tizenegy évesen is megismétlik a diphteria és a tetanusz elleni oltást. A Hepatitis B elleni oltást a hetedik osztályos tanulók kapják, 2014-től pedig kötelező a pneumococcus elleni védőoltás is. A szülők egyéni mérlegelés alapján továbbá beadható a rota, a bárányhimlő, a kullancs encephalitis, a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás és az influenza elleni vakcinák.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában