Helyi közélet

2017.12.11. 09:09

Azt mondod, Eye, Eye, Eye…?

<em>Debrecen - Az idei debreceni adventi forgatag talán leginkább csalogató ékessége az óriáskerék. Csodájára jár a nép szerte az országból – legalábbis ilyesfajta következtetésre juthat a szemlélődő, ha a lelkes bejegyzéseket böngészi olyan fényképekkel, amik eddig alig látott arcát mutatják a vásárnak.</em> Fábián György írása.

Debrecen - Az idei debreceni adventi forgatag talán leginkább csalogató ékessége az óriáskerék. Csodájára jár a nép szerte az országból – legalábbis ilyesfajta következtetésre juthat a szemlélődő, ha a lelkes bejegyzéseket böngészi olyan fényképekkel, amik eddig alig látott arcát mutatják a vásárnak. Fábián György írása.

Ugyan senki nem kért az okoskodásra, de megnyugtathatok mindenkit: amit írok, tét nélküli, barátságos. Csupán elbődült bennem a szügyön döfött nyelvőrző.

Mi történne ugyanis, ha nem Debrecen Eye lenne a látványosság neve, hanem például DebreSzem? (Elnézést kérek, ha valakinek már eszébe jutott.)

Az elnevezés így tartalmazná az angol szó fordítását (eye = szem), megtartaná az eredeti utalást is (nyilván a brit főváros világhírű óriáskereke, a London Eye volt az ötlet­adó), s így az a vád sem érhetne senkit, hogy a szabadság őrvárosának főterén, a Nagytemplom előtt, a Kossuth-szobor mellett levő, sokak által megkedvelt szerkezetet „külföldiül” nevezték el.

Persze nem én akarom megmondani a tutit (nem is fogok Egymillióan a „DebreSzem”-ért címmel Facebook-csoportot indítani…), mindenesetre ha jövőre is a cívisváros vendégszeretetét élvezné a kerék, talán érdemes volna pályázaton elkeresztelni.

- Fábián György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában