Helyi közélet

2017.08.04. 10:17

Sokan hazajöttek a sápi falunapra

Sáp - Első írásos említésének 800. évfordulóját is ünnepelte Sáp a hétvégén megtartott falunapon.

Sáp - Első írásos említésének 800. évfordulóját is ünnepelte Sáp a hétvégén megtartott falunapon.

Az embert bárhová elsodorhatja az élet, de ha erősek és elszakíthatatlanok a gyökerek a szülőfalu hívó szavára mégis hazatér. Az önkormányzat nagysikerű falunapja az elszármazottak és itt élők közös ünnepeként alkalmat teremtett a közös múlt felidézésére.

Sokak szívében élt a kis faluhoz való tartozás érzése, a szülőföld és a gyermekkor emléke. A nyolcszáz esztendős múltra emlékező falunapon július 29-én Sáp mai lakói boldogan fogadták az összetartozás ünnepére érkező elszármazottakat. Családtagjaik társaságában közel kétszázan jöttek haza emlékezni szüleikre, a felejthetetlen gyermekkorra, az itt eltöltött évtizedekre.

Csak megismersz talán?

Hű, de régen láttalak-tudod ki vagyok? – hangzott el sokszor a kérdés az ünnepi istentisztelet előtt a kis falu ősi református templomában. Bizony, nem véletlenül, hiszen az 1950-es évektől sokakat elsodort a faluból a történelem szele. Voltak, akiket csak a szomszédos falvakba, sokakat az akkori szocialista nagyiparnak helyt adó nagyvárosokba, de voltak, akiket Kanadába és Ausztráliába. Erre a találkozóra most csak a hazánkban élők utaztak haza, Hajdúszoboszlótól Budapesten át Celldömölkig. Voltak, akik e napon 55 éves általános iskolai osztálytalálkozójukat is megtartották.

Az új falukönyv | Fotó: Péter Imre

A templomi ismerkedés szavaiból kihallott a régi és mai Sáp összevetése, az egykori jó paraszti gazdálkodás és a vasút biztos munkalehetősége jóvoltából virágzó kisközség egykori és mai arca.

Megsárgult fényképek

A kis község rendezvényterén felállított óriási sátorból volt követhető a színpadon egymást követő színes műsorkavalkád. Az elszármazottak kis csoportokban beszélgettek. Régi kedves emlékeket idéztek fel a megsárgult fényképeikkel, melyek az iskolaévek, a konfirmáció, a szüreti felvonulások eseményeire emlékeztettek. A téeszcsé, a vasút, a helyi közélet, a sport megannyi eseménye, sok kedves egykori sápi lakos életének emléke, köztük az 1951-ben Budapestről ide kitelepített 79 család is szóba került a régi fényképek láttán. E képeken a régmúlt paraszti világ is visszaköszönt, melynek tárgyi emlékeit a Pécsi Sándor magángyűjtő kiállításán meg is tekinthették az érdeklődők.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában