Helyi közélet

2017.08.20. 11:44

Bemutatkoznak a karneváli virágkocsik

Debrecen - Tizennégy virágkocsit csodálhatunk meg az idei Virágkarneválon, köztük néhány olyan installációt is, amelyekhez foghatót eddig sosem láthatott a cívisvárosba érkező közönség.

Debrecen - Tizennégy virágkocsit csodálhatunk meg az idei Virágkarneválon, köztük néhány olyan installációt is, amelyekhez foghatót eddig sosem láthatott a cívisvárosba érkező közönség.

A Szent Korona - a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

A Szent Korona a magyarok legfontosabb nemzeti ereklyéje, a magyar államiság jelképe. Szent István király intelmeinek bizonysága szerint a Szent Korona jelenti az országot, a királyságot, a királyt, a hitet, az egyházat, az uralkodói tulajdonságokat és az erényeket. Fiának, Imre hercegnek azt írja, hogy „az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját”. A kompozíció a koronázási jelvényekkel – az országalmával és a jogarral – teljes.

A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok fogadják ezt a virágkocsit: A Szent Korona tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, tavaly pedig Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldotta meg Esztergomban. A kompozíció 2017-ben a Hortobágyi Lovasnapokon, majd ismét Esztergomban járt, a Debreceni Virágkarnevált követően pedig a Nemzeti Vágtán is bemutatkozik.

A Koronát a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara, valamint a történelmi zászlók és hagyományőrző csoportok kísérik.

Tervező és szobrász: Nádasdi Róbert

Virágdizájn: Lovas Marianna, Sápi Beáta

Statikus: Domokos Zoltán

Kivitelező: Gulyás Tamás

Debrecenbe kéne menni - a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

Debrecen a nap és a fény városa. Erre az egy hétre azonban a virágoké is. A kompozíció tervezésekor a legfőbb szempont az volt, a fény játéka megfelelő hangsúlyt kapjon. Az ólomüveg-technikával készült városcímer mára a Debreceni Virágkarnevál védjegyévé vált. A főnix jelképezi a városnak minden vészből, pusztulásból való megújulását. A Nap a halhatatlanság és az erő szimbóluma. A kocsi a hagyományoknak megfelelően – a Szent Korona-kompozíciót követően – a karneváli menet élén halad.

Tervező és szobrász: Pikó Sándor

Kivitelező: Szabó Erzsi, Gulyás Tamás

Statikus: Kiss Péter

A nyáját terelő jó pásztor - Esztergom és Debrecen közös virágkocsija

Fotó: Derencsényi István

A kompozíció a két vallási központ, Esztergom is és Debrecen megtartó hitéletének közös gyökerét mutatja fel. A kereszt(y)én(y) szimbolikában a bárány a világ bűnét hordozó, a helyettes áldozatot vállaló Megváltó jelképe. Isten Báránya az, aki elveszi a világ bűneit, s megváltásával legyőzi a halált. A zászlós bárány a helvét hitvallást szimbolizáló zászlóra tekint, s a nyájat terelő Pásztorra. Arra a jó Pásztorra, aki bárányait ismeri, nevükön szólítja őket, az elveszett bárányt sem hagyja elveszni, utánamegy, s a nyájáért életét adja. Az eget és földet mintázó cifraszűrben lépdelő pásztor furulyájából a Teremtő Erő, az Ige szökkenti szárba a virágokat.

Esztergom és Debrecen önkormányzatai mellett a Veolia Energia Magyarország Zrt. és a DH-Szervíz Kft. is hozzájárult a közös virágkocsi létrejöttéhez.

Tervező és szobrász: Pikó Sándor

Virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné

Statikus: Kiss Péter

Unio - Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

A két testvérváros, Nagyvárad és Debrecen gazdag hagyományokkal rendelkezik. A városok közötti együttműködés már több mint húsz éve fokozatosan erősödik, az összetartozást többek között a Virágkarneválok alkalmával közösen indított virágkocsi is jelképezi. Az ez évi kompozíció a két régióra jellemző keresztény szimbólumokat helyezi középpontba, az oroszlán pedig a nomád és pogány népek portyáival szembeni kitartást és bátorságot testesíti meg. A virágkocsi koncepciója Szent László és Luxemburgi Zsigmond egykori sírhelye, a Nagyváradi Vár újraértelmezésén alapul. A vár sok-sok éven át a régió kulturális központja volt, így a kompozíció elején a nemrégiben felújított vár bástyái láthatóak. A virágkocsi egyik legfontosabb szimbóluma az angyal lábai alatt látható könyv, amely a két város kultúra iránti elkötelezettségét, valamint kulturális intézményeit jelképezi.

Nagyvárad és Debrecen önkormányzatai mellett a Sodexo Magyarország Kft. is hozzájárult a közös virágkocsi létrejöttéhez.

Tervező és szobrász: Pikó Sándor

Virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné

Statikus: Kiss Péter

„Mester és tanítvány” - a Debreceni Egyetem virágkocsija

Fotó: Derencsényi István

A Debreceni Egyetem hazánk legnagyobb vidéki felsőoktatási intézménye, amely rendkívül népszerű a továbbtanulni vágyók körében. Nem véletlen, hiszen az intézmény amellett, hogy minden hallgatója számára biztosítja a legmodernebb tudást, a tradicionális értékek tiszteletét, az európai színvonalú infrastrukturális környezetet, kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra köznevelési intézményei révén már óvodás kortól. Messzemenően támogatja az innovatív szemléletet, örömmel ad teret a hallgatói kreativitásnak, produktivitásnak, fejlesztőkedvnek. A Debreceni Egyetem diákjai igazi tanítványok, akik Goethe gondolatmenetét követve hallgatói éveik alatt megtanulják, hogy a megismert dolgokból hogyan fedezhetik fel az ismeretleneket és ezáltal nemcsak közelíthetik, hanem túl is szárnyalhatják mesterüket.

Az intézmény tavaly debütált saját fejlesztésű elektromos autóján található kuvasz bölcsen szemléli a szeleburdi kölyökkutyát, mely a mai technikának köszönhetően annak ellenére, hogy robot, minden megszerezhető tudást birtokol.

Szobrász: Pikó Sándor

Virágdizájn: Lovas Marianna és Gulyás Tamás

Statikus: Kiss Péter

Karnevál - a Teva Gyógyszergyár Zrt. virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

A Teva virágkocsija az összetartozás jegyében született, hiszen együtt, egymást megismerve és támogatva mindenki a legjobb formáját hozhatja. A Tevánál ezért idén a Virágkarnevál koncepciójához illeszkedő kocsit indítanak, amely minden apró részletében, még zenevilágában is harmonizál az esemény hangulatával. A Karneváléj aréna-show zenei szerkesztője, Bókai Zoltán külön erre az alkalomra egyedi zeneszámot is komponált a virágszobrászok és dekoratőrök által megálmodott, mozgó, egzotikus virágvilághoz.

Énekhangként és táncosként az Ady Gimnázium fiatal tehetségei mutatkoznak be, a vállalat számára ugyanis kiemelten fontos a tehetséges fiatalok felkarolása. A Debreceni Egyetem a közelmúltban Alumni-díj adományozásával ismerte el a Teva oktatásban történő szerepvállalását, szeptembertől pedig a Vegyipari Szakgimnázium partnerségével elindul az első Teva-osztály!

Szobrász: Nádasdi Róbert

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

A világűr meghódítása - a FAG Magyarország Ipari Kft. virágkocsija

Fotó: Derencsényi István

A holnap mobilitását formáljuk – hangzik a német Schaeffler-csoport mottója. A vállalatcsoport debreceni telephelye, az FAG Magyarország Ipari Kft. 1999 óta van jelen a cívisváros életében. A cégnél – annak 18 éves fennállása során – már több mint 200 millió kúpgörgős csapágyat állítottak elő, melyek olyan neves autógyártók termékeibe épülnek be, mint a Volkswagen, a Ford, a Volvo vagy a BMW.

A Schaeffler-csoport munkáját szoros párbeszéd jellemzi az autóipar, az ipar, a repülőgépgyártás és az űrkutatás szakmai területeivel. Legyen szó egy kerékpárról, egy autóról, egy turbináról vagy egy repülőgépről – a Schaeffler innovatív termékei mindenhol jelen vannak, ahol valami mozog vagy forog.

„A világűr meghódítása” című kompozíciót az emberiség fejlődés iránti állandó vágya és kíváncsisága ihlette. Míg a 20. század elején a világűr felfedezése még csak az emberek fantáziájában élt, addig 1957-ben, kereken 60 évvel ezelőtt pályára állították az első műholdat, napjainkban pedig a Mars meghódítására készül az emberiség.

Szobrász: Balogh László

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

Őslények Világa - a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont virágkocsija

Fotó: Derencsényi István

A FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont immár 9 éve a régió vezető bevásárlóközpontja. Mintegy 120 üzletében hazai és nemzetközi világmárkák széles kínálatából válogathatunk, a kiváló éttermek és kávézók pedig hozzájárulnak a tökéletes kikapcsolódáshoz. A FÓRUM – rendszerint színes és változatos programokkal várja a látogatókat, így idén ismét egy felejthetetlen kiállításra invitálja szeptember 1-től az érdeklődőket, amely az „Őslények világa“ nevet viseli majd. Az interaktív kiállításon a mamutok és más őslények világába nyerhet betekintést a látogató.

A FÓRUM-ban felállított „szigeteken” négy életkép idézi meg az ősemberek világát, a tudományos leírásokból ismert információk alapján. A berendezett jelenetek az ősemberek világába engednek bepillantást, megismerhetjük az életmódjukat, fejlett vadásztechnikájukat. A díszlet különlegessége, hogy egy részébe besétálhatnak a látogatók, bekukkantva a primitív barlangrajzokat is őrző barlangba.

Szobrász: Nádasdi Róbert

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

Tiszta Karnevál - a Surf mosószercsalád virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

A Surf legújabb terméke, a Fruit Fiesta & Summer Flower vidám, karneváli virágillatával feldobja a ruhásszekrényeket! De a Surf nem csak a hétköznapok ünnepi hangulatéért felelős, hanem a közös ünnepeknek is szeret részese lenni. Ezért most kabalafiguránk, Surfy becsatlakozik a Virágkarnevál menetébe, virágos réten fújva maga előtt a buborékokat, amik áttetszően röpködnek körülöttünk, akárcsak a nyári virágok illatkavalkádja. Sőt Surfy ajándék termékmintákkal várja a látogatókat, akik így a karneváli hangulat illatait haza is tudják vinni emlékbe. Ha pedig közös szelfit készítesz Surfy-vel, és a képet megosztod a Surf Facebook-oldalán, termékcsomagot vagy plüss Surfy figurát nyerhetsz. További részletekért kövesd a Surf Facebook-oldalát!

Szobrász: Balogh László

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

Szakképzésé a Jövő! - a Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

A DSZC többcélú köznevelési intézmény, 11 tagintézménnyel, melynek célja, hogy verseny- és piacképes szakmát adjon a tanulók kezébe. A DSZC, több mint 9 000 fő pezsgő tanulói és közel 1 000 fő magasan képzett dolgozói létszámmal összehangoltan működik. A DSZC iskoláiban tanuló fiatalok 22 ágazatot érintő 18 szakmacsoporthoz tartozó szakképzésben vehetnek részt. A DSZC célja, hogy növekedjen a modern termelésbe bevonható, jól képzett, megbízható, széleskörű alapismeretekkel rendelkező szakképzett munkaerő létszáma, mely erősíti Debrecen stratégiai helyzetét a vállalkozók és befektetők körében. Várunk mindenkit, aki szakmát szeretne tanulni!

A kompozíció a Magyarországon méltán népszerű cseh rajzfilmsorozat A Kisvakond főszereplőjét és barátait ábrázolja. A sorozat elsősorban a kisebb gyerekeknek készült oktató jelleggel. Ennek megfelelően sok olyan témát is feldolgoztak, amiről nem mindig van valós elképzelésük a kicsiknek. A készítők rendkívüli odafigyelésének köszönhetően nem negatív élményként élhetik át a Kisvakond kalandjait a gyerekek, hanem a célnak megfelelően megismerhetik az élet dolgait. A Debreceni Szakképzési Centrum pályázatot hirdetett meg a diákok között, így a kompozíció a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnázium tanulóinak tervei alapján készült el. A kompozíció elkészítésében támogatóink voltak: Richter Gedeon Nyrt.; BAUVIV Kft.; Alföldi Nyomda Zrt.; HUNÉP Universal Építőipari Zrt.; Botament Systembaustoffe; MC-BAUCHEMIE Kft.

Szobrász: Balogh László

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

11. Közösen a zöldebb bolygóért - az E.ON Hungária Zrt. virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

Felelős hazai vállalatként fontosnak tartjuk a hagyományok megőrzését, az olyan kulturális események támogatását, melyek hozzájárulnak Magyarország és a szolgáltatási terület régióinak művészeti, kulturális életének színesítéséhez, hagyományainak megtartásához, újabbak teremtéséhez. Így a Debreceni Virágkarnevált az E.ON idén is támogatja és részt is vesz a karneváli felvonuláson egy saját „virágkocsi” indításával.

Az idei E.ON virágkocsi koncepciója mögötti gondolatot leginkább ezzel az idézettel lehet reprezentálni: "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön". Azt szimbolizálja, hogy együtt, közös összefogással tudunk élhetőbb, egészséges bolygót hátrahagyni a következő generációknak, gyermekeinknek. Mindannyiunk felelőssége és közös ügye ez és mindenki tehet érte, ha a szemléletét ebbe az irányba fordítja, ezt a pozitív, vágyott jövőképet tartva szem előtt.

Szobrász: Pózner Gábor

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

12. Flow-csapat - a Flowserve Hungary Services Kft. virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

Egy éve nyitotta meg kapuit Debrecenben a Flowserve dinamikusan fejlődő szolgáltató központja. A Flowserve 200 éves múltra visszatekintő piacvezető multinacionális vállalat a folyadék mozgatás területén: szivattyúi, tömítései és szelepi világelsők. A Nemzetközi Űrállomástól kezdve a mélytengeri atomtengeralattjárókon át, széleskörben alkalmazzák termékeit. A Flowserve 55 országban van jelen és több mint 18.000 dolgozót alkalmaz világszerte.

Debrecenben a vállalat belső támogatói feladatait látják el a képzett munkatársak. Az itt látható kompozíciót, melynek címe Flow-Csapat, a szolgáltató központ munkavállalói közösen álmodták meg és a debreceni iroda, valamint a külföldi telephelyek életébe ad bepillantást. A rajta található vidám kis figurák testesítik meg a könyvelési, a mérnöki, és az értékesítési tevékenységeket. A debreceni központ folyamatosan bővülő szolgáltatásai pedig kiváló lehetőséget biztosítanak a fejlődésre és karrierépítésre.

Szobrász: Pózner Gábor

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

13. Szárnyaló Debrecen - a ThermoDam virágkocsija

Fotó: Molnár Péter

Debrecen az a város, amely tűzvészen, szabadságharcon, háborún túl mindig meg tudott újulni, fel tudott emelkedni. Az emberek itt a Főnix erejével születnek újjá, s teremtik meg önmaguk és közösségeik számára a méltó környezetet. A 21. század nagy kihívása városunknak és az egész világnak a környezettudatosság és az energiatakarékosság minél magasabb szintű megvalósítása, amelyet cégünk, a ThermoDam hőszigetelő rendszerek szakértője és elhivatott képviselője egész tevékenységével támogat. A hőszigetelés alapanyaga az EPS, azaz expandált polisztirol hab, amelynek gyártásával és a hozzá kapcsolódó teljes hőszigetelő rendszerek kialakításával, valamint forgalmazásával foglalkozunk. Az ez évi Virágkarnevál hat virágkocsijához cégünk biztosította az EPS habot, ami - ahogy a hétköznapokban is - láthatatlanul, a háttérben végzi a dolgát mindannyiunk megelégedésére. Hisszük, hogy tevékenységünk hozzájárul, hogy városunk modern és élhető otthona legyen a debrecenieknek.

Szobrász: Abai-Nagy István

Virágdizájn: Lovas Marianna és Gulyás Tamás

Statika: FÉM 97 Kft.

14. A "d aliás" sárkány álma...

Fotó: Molnár Péter

A teremtésmítoszokban a sárkányok rendszerint hatalmaskodó őslények, amelyeket az isteneknek kell legyőzniük. Ebben az értelemben a sárkány a vadság szimbóluma, de a kínaiak szerint léteznek olyan sárkányok is, melyek a virágzás és az élet jelképei, hatalmukat az égből és a vízből merítik. A mi sárkányunk is hasonló, emberek vigyáznak álmára, de egy váratlan eseményre felébred, megriad s megmutatja hatalmas erejét. A körülötte lévő őrzők zenével, tánccal csillapítják le haragját és a közönség segítségét kérik abban, hogy szeretetükkel nyugtassák meg az óriási fenevadat.

Szobrász: Nádasdi Róbert

Virágdizájn: Lovas Marianna

Statikus: Bodó Imre

Kivitelező: Gulyás Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában