Helyi közélet

2017.06.22. 12:38

Varga nem látja értelmét a debreceni közalapítványnak

Debrecen - Papp László megvédte Matolcsy Györgyöt, és hangsúlyozta, meddig terjed a kompetenciája a tárgyalásokban.

Debrecen - Papp László megvédte Matolcsy Györgyöt, és hangsúlyozta, meddig terjed a kompetenciája a tárgyalásokban.

Nem látja értelmét „A Munkácsy-trilógiáért” Közalapítvány jelenlegi működésének Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció), aki szerint a debreceni önkormányzat által fenntartott alapítványnak is tennie kellene azért, hogy a Golgotáról lekerüljön a lepel és a kép folyamatosan látható legyen a Déri Múzeumban. Az önkormányzati képviselő a csütörtöki városi közgyűlésen hangoztatta ezt, hozzátéve, hogy a festmény tulajdonosa, Pákh Imre és az államot képviselő Magyar Nemzet Bank közötti tárgyalás elhúzódása számára azt jelzi, Matolcsy Györgyöt nem érdekli a műalkotás sorsa. Egyben a tárgyalások állásáról kérdezte Debrecen polgármesterét.

Varga Zoltán | Fotó: Derencsényi István

A megszólított Papp László (Fidesz-KDNP) leszögezte: mivel a város nem tárgyaló fél, arról ő nem tud nyilatkozni. Amit mondhat, hogy Debrecen elkötelezett a megoldásban, tehát a kép helyi bemutatása mellett. – Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján és jövő keddtől péntekig (amikor is a cívisvárosban tartja zsinatát a Magyar Református Egyház a második helvét hitvallás magyarországi elfogadásának 450. évfordulója tiszteletére) a Golgota ismét látható lesz, Pákh Imrét erre megkértem és ezt a gesztust ő azonnal megtette. De az én kompetenciám egyelőre eddig terjed – hangsúlyozta Papp László.

A műgyűjtő a magyar államra neheztelésül függönyöztette el a képet, miután a kormány által a múlt év végével jogutódlással megszüntetett Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ 2016 elején védettség alá helyeztette a Golgotát, amit így nem lehet kivinni az országból.

Papp László Matolcsy védelmében megjegyezte: az MNB tevékenysége fényévekkel jobb, mint a mai elnök előtt volt, s a polgármester a Golgota jövőjét Vargánál pozitívabban látja. – Minden érintettnek az az érdeke, hogy az ügy sikerrel járjon, s amíg ez így van, addig van remény.

A közgyűlés egyébként elfogadta a „A Munkácsy-trilógiáért” Közalapítvány 2016-os munkájáról szóló beszámolót, ami elég soványka volt, tekintve, hogy az arról szóló előterjesztésben nem neveztek meg konkrét feladatvégzést. Igaz, a város tavaly nem is tett egy forintot se az alapítvány pénztárcájába (amiben a múlt év végén 41 millió forint volt). Az alapítvány feladata képek állagának megóvása, az elhelyezésük és bemutatásuk biztosításában való közreműködés, illetve kiadványok, könyvek kiadásával a Trilógia népszerűsítéséhez is hozzájárulhat.

HBN-RaL


Jövő szombattól vizuálisan újra csonka lesz a Munkácsy-trilógia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában