Helyi közélet

2017.06.19. 18:57

„Keresztények Bejrútba, alaviták a koporsóba!”

Bejrút - A melkita egyház képviselőjénél, menekülteknél és a pátriárkánál is járt.

Bejrút - A melkita egyház képviselőjénél, menekülteknél és a pátriárkánál is járt.

Közel-keleti missziós útja utolsó állomásaként Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárkával is találkozott Kocsis Fülöp érsek-metropolita, aki előtte egy szíriai menekült családot keresett fel Libanonban. A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye vezetőjének útjáról részletesen beszámoltak az egyház honlapján.

Mások tiszteletére nevelnek

E feljegyzések szerint Fülöp atyát a múlt hét elején a hófoltos Bekaa-völgyben található Zahlé városába vitte az útja, ahol Issam John Darwish melkita bizánci katolikus érsek fogadta, ismertetve vele a szegények, elsősorban a menekültek megsegítésére irányuló erőfeszítéseiket. E menekültek zömében keresztények, akik a melkita egyháztól egészségügyi ellátást és támogatást kapnak például az albérlet kifizetéséhez. Nyilvántartást vezetnek a munkakeresőkről, gondoskodnak a gyerekek iskoláztatásáról. A görögkatolikusok beszámolója szerint a melkita érsekség működtette iskolában 300 keresztény és muszlim, libanoni és menekült gyermek tanul. Az igazgatónő elmondta: az iskola küldetésének tekinti, hogy a gyermekeket egymás elfogadására és kölcsönös tiszteletére, mint a keresztény értékrend egyik legfontosabb tanítására neveljék.

Szorongatott helyzetben

Az iskola után Kocsis Fülöpék egy Szíriából menekült családot látogattak meg. Mint kiderült, városukat 2012-ben foglalták el iszlamisták, akik hangosbemondón kürtölték szét:

Keresztények Bejrútba, alaviták a koporsóba!”

(Az alaviták egy siíta vallási kisebbség, Bejrút pedig a Szíriával szomszédos Libanon fővárosa.) A családnak mindent hátrahagyva kellett elmenekülnie, zahléi otthonukban (egy kis, szoba-konyhás lakás) a súlyosan beteg nagyszülők, várandós leányuk a férjével és kisfiúkkal élt egy fedél alatt. A keresztény menekültek, ha tehetik, inkább vállalják egy albérlet fenntartásának költségét, minthogy a szunnita muszlim többségű táborok feszült közegében éljenek.

A metropolita egy melkitát fenntartotta étkezdében is megfordult, ahol naponta mintegy ezer libanoni és szíriai rászoruló kap ételt. Még a szakács is szíriai menekült. Sok helyi önkéntes segít az ételosztásba, például egy ferences testvér rendszeresen jár nekik muzsikálni.

A metropolitát isztambuli magánirodájában fogadta Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárka, aki elismerését fejezte ki a görögkatolikus egyház fejlődése iránt, s közölte a magyar kormány meghívta az idei Szent István-ünnepre, s maga is részt vesz majd a Szent Jobb körmenetén. Elárulta azt az egészen friss hírt is, hogy a magyar kormány döntése értelmében az ortodox patriarkátus saját épületet kapni Budapesten.

A migránskérdés is szóba került, Bartolomeosz fölidézte azt a Ferenc pápával közös látogatást az olaszországi Lampedusa szigetén, ahova évek óta nagy számban érkeznek a tengeren át afrikai menekültek.

HBN


Mint ahogy arról már beszámoltunk, Libanonba utazik Kocsis Fülöp metropolita, hogy személyesen vigye el a testvérek által március óta összegyűlt adományt. Az út első része nem volt mentes a megpróbáltatásoktól, mint ahogy az a Hajdúdorogi Főegyházmegye sajtóreferensének beszámolójából is kiderül.

Kocsis Fülöp metropolita személyesen vitte el az adományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában