Célba értek Szíriában a hajdúdorogi görögkatolikusok

Célba értek Szíriában a hajdúdorogi görögkatolikusok
Bejrút – Kocsis Fülöp metropolita személyesen vitte el az adományt.

Pénteken ünnepélyesen átadta a Görögkatolikus Egyház adományait egy napelemes rendszert is beleértve Fülöp metropolita az ősi keresztény szíriai település, Al-Dmeine al-Sarqije képviselőinek. A tízmillió forintnyi dollárt, számítógépeket és a megújuló energiaforrást napelemes rendszert Naiim el-Gharbi atya és két falubeli fiatal vette át Bejrút városában. Naiim atya így fejezte ki köszönetét:

Nagy megtiszteltetés és megható érzés, hogy egy távoli ország görögkatolikusai ennyi pénzt összegyűjtöttek, és ilyen hasznos ajándékokkal kedveskednek a hányattatott sorsú szíriai keresztényeknek.”

Bejrútban Szijjártó Péterrel is találkozott Kocsis Fülöp. A külgazdasági és külügyi tárca vezetője közölte: a magyar kormány kiemelt célja, hogy helyben nyújtson segítséget a keresztényeknek és a szíriai embereknek. – Egy-egy millió eurót adtunk a szír katolikus és a szír ortodox egyházaknak is, teljes mértékben támogatjuk tehát a Görögkatolikus Egyház ötletét. Legyen a napelemekből kétszáz! – mondta Szijjártó Péter, megbízva a szintén jelenlévő Mikola István nemzetközi valláspolitikai államtitkárt, hogy vegye föl a kapcsolatot Fülöppel a további tárgyalások ügyében.

HBN