Helyi közélet

2017.05.23. 16:33

Több tucat bort kóstolhatnak Bihardiószegen

Debrecen - Hungarikummá nyilvánítanak a Bakator fesztivál névadó szőlőfajtáját.

Debrecen - Hungarikummá nyilvánítanak a Bakator fesztivál névadó szőlőfajtáját.

A cívisváros is segíti a bihardiószegi Bakator bor- és gasztrofesztivál szervezését, amelyet a Zichy-kastély kertjében tartanak május 27-én és 28-án. Az esemény debreceni beharangozó sajtótájékoztatóján Papp László, Debrecen polgármestere kijelentette, a város nem csak a településen belüli, hanem az azon kívüli ügyeket is próbálja mentorálni. – Debrecen és Bihardiószeg kapcsolata évszázadokra nyúlik vissza, sok feljegyzés van arról, hogy a debreceni polgároknak az Érmelléken volt szőlőskertje. Célunk, hogy a városnak is legyen ott egy kis földterülete, ami a két település összetartozását szimbolizálja – hangsúlyozta.

Fotó: Matey István

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke kifejtette, a fesztivál inkább egy együttműködés a két település között, mintsem egy egyszerű segítségnyújtás a város részéről. Hozzátette, a programot nem csak a város, hanem a Hajdú-Bihar megyei Vásárszövetség is támogatja.

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere elmondta, a község szőlőiről már a 14. századi írások is említést tesznek. – Annak idején 700 hektár szőlő volt a településen, később azonban ezek egy része, néhány ősi szőlőfajtával együtt eltűnt. A Bakator is ezek közé tartozott, ám 2013-ban a Heit család visszatelepítette, ennek örömére azon dolgozunk, hogy hungarikummá nyilvánítsák – jelentette be.

Szabó József, Bihardiószeg helytörténésze és Heit Lóránd borász hangsúlyozták, a Bakator szőlőből kiváló borokat lehet készíteni, emiatt van nagy jelentősége a visszatelepítésnek. Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programigazgatója elmondta, a fesztiválon az érdeklődők 13 pincészet több mint 30 borát kóstolhatják meg. A rendezvényre a borkóstolás és a finom ételek mellett azonban különböző koncertekkel és előadásokkal is várják a vendégeket.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában