Helyi közélet

2017.05.28. 08:27

Szálloda, irodaház: jó üzlet Debrecennek?

Debrecen - Megvédte a Hotel Lycium önkormányzat általi megvásárlását a polgármester.

Debrecen - Megvédte a Hotel Lycium önkormányzat általi megvásárlását a polgármester.

  • Jó befektetésnek nevezte a Hotel Lycium önkormányzat általi megvételét a közgyűlésben Papp László polgármester, miután az egyik ellenzéki politikus kockázatosnak nevezte az üzletet.
  • A város több mint egymilliárdot fizet az épületért a Keviépnek.
  • A polgármester arról is beszélt, hogy a Tüzér utcán a vagyonkezelő holding a Hunéppel karöltve három nagy L alakú épületből álló irodakomplexumot épített.
  • A városvezetés reményei szerint az új házakban 2000-2500 ember találhat majd munkát különböző szolgáltató cégeknél.
  • Az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén is szóba került, hogy a helyhatóság egymilliárd forintért megveszi a Hotel Lyciumot a Keviéptől. – Ez egy üzleti lehetőség volt, amit sajnos nem mi diktáltunk, hanem az eladó cég gazdasági helyzete szülte, ami egy kockázatos üzlet. De ha így dönt a városvezetés, a holding menedzsmentje, ezt el kell fogadni – jelentette ki a vagyonkezelő beszámolója kapcsán a témát szóba hozó dr. Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum elnöke. Úgy fogalmazott, hogy ha egy éven belül a szálloda kihasználtsága nem igazolja a várakozásokat, akkor valakinek ezért vállalni kell a felelősséget.

    Fotó: Polgármesteri hivatal

    Jó üzlet volt a vásárlás

    Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester elsősorban azzal érvelt a szálloda megvétele mellett, hogy a Hotel Lycium eredményei évről évre jobbak. Majd kifejtette, hogy mielőtt a döntés megszületett, megvizsgálták a debreceni turisztikai trendeket, az ezzel kapcsolatban várható fejlesztéseket. Arról is beszélt, hogy a vásárlás szerinte értéken történő lehetőség volt, amelyet ha a vagyonke­zelő nem lép meg és a komplexumba egy külső tulajdonos lép be, most azt kérnék rajta számon.

    A Hunép a város partnere

    A Tüzér utca 4. szám alá – a hőszolgáltató egykori székházának helyére – tervezett 23 ezer négyzetméteres, három nagy L alakú épületből álló irodakomplexum építéséről szóló vita során kiderült, hogy ott 2000-2500 ember találhat majd munkát. A házak alatti egyszintes mélygarázsban 200 autó elhelyezésére lesz lehetőség. A környéken lakók kérésére a szintek számát eggyel (földszint + 5, 4, 3-ra) csökkentették, a garázs bejáratát pedig áthelyezték a Tüzér utcára. Az előterjesztés szerint a beruházás csaknem 10 milliárdba kerül, melyben a város társbefektetője a Hunép, de banki finanszírozásra is sor kerül. A néhány héten belül induló munkák a tervek szerint jövő őszre készülnek el.

    Gondola Zsolt ennek kapcsán azt kérdezte, hogy a Hunép milyen arányban vesz részt a projektben, illetve milyen telítettség mellett éri el a létesítmény a nullszaldót? Lőrincz Levente, a Debreceni Vagyonkezelő Holding gazdasági igazgatója elmondta: a beruházás megvalósításával foglalkozó, 2 milliárdos tőkével létrehozandó cégben 60 százalékban részt vállal a vagyonkezelő, a Hunép 40 százalékkal képviselteti magát. A megtérülési számítások szerint a 13. évtől lehet tiszta nyereségre számítani.

    Fotó: Polgármesteri hivatal

    Papp László polgármester hozzátette, ha veszteséges lenne a projekt, a Hunép abból is kivenné a részét. Szerinte ez azonban nem fenyeget, mert jelen pillanatban is 11 minőségi irodákat kereső szolgáltató céggel folytatnak tárgyalásokat. – Tavaly azért veszítettünk el egy 500 fős SSC céget, mert nem tudtunk megfelelő irodákat biztosítani. Így ők más magyar városba költöztek – tette hozzá.

    A városrész is fejlődhet

    Madarasi István (MSZP) azt kérdezte, ha valóban több ezer ember fog ott dolgozni, tervezik-e az ottani tömegközlekedés fejlesztését, lesz-e ott új óvoda, bevásárlási lehetőség? Papp László válaszában kifejtette, hogy minden bizonnyal szükséges lesz a városrész szolgáltatási színvonalának fejlesztése, a környék ingatlanai pedig várhatóan felértékelődnek.

    A Tüzér utcai irodakomplexum építéséről szóló beszámolót a közgyűlés végül 28 igennel (nem és tartózkodás nélkül) fogadta el.

    HBN–OCs


    A Jobbik frakciója nem tartja jó üzletnek, a Fidesz-KDNP racionális döntésként értékeli.

    A DK városi elnöke szerint az önkormányzat megmenti a Lycium Hotelt eddig birtokló céget.

    Dr. Gondola Zsolt Zoárd szerint ez egy ráfizetéses, kedvezőtlen üzleti konstrukció.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában