Jobbik: minek kell szállodát venni?

Akt.:
Hotel Lycium
Hotel Lycium - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Jobbik frakciója nem tartja jó üzletnek, a Fidesz-KDNP racionális döntésként értékeli.

Sérelmezi a Jobbik hétfői közleményében, hogy a Hotel Lycium önkormányzat általi megvásárlásával összefüggésben a város vezetői semmilyen egyeztetést nem folytattak a közgyűlést alkotó pártok képviselőivel. A debreceni közgyűlés legnagyobb ellenzéki képviselőcsoportja felrója: a csaknem 1 milliárdos fizetési kötelezettséget generáló ügylet kapcsán nem láthatták a döntést megalapozó kalkulációs dokumentumokat, de a város részéről – közlik – még a tényleges piaci értékre vonatkozó értékbecslést sem végeztek.

A Jobbik szerint a vásárlási szándék komoly problémákat vet fel, mert:

a 2006-ban épített szállodán az elhasználódás jelei mutatkoznak, melyek már most is rendezvények és a hozzájuk kapcsolódó vendégéjszakák elvesztéséhez vezettek, s ennek következtében a közeljövőben elkerülhetetlen lesz a szálloda belső felújítása.”

Irodaház, rádió

A Jobbik frakciója több ügyben is szeretné megismerni a városvezetés álláspontját.

Miért éri meg máig ismeretlen forrásból, soha meg nem térülő irodai beruházást szervezni a Főnix Csarnok mögött? Miért kellett a városi tulajdonú Debrecen Rádiót átjátszani Andy Vajnának? Miért jó a Fórum tetejére rakott Latinovits Színház betonvázát busás pénzért őrizgetni és mi értelme van közlekedésszervezési és építészeti szempontból is fölöslegesen drága közösségi közlekedési központot építtetni?”

– kérdezik, hangsúlyozva, hogy a városvezetés hagyjon fel a közgyűlés megkerülésének gyakorlatával. A párt szerint ugyanis a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-n és tagvállalatain keresztül döntenek a város vagyonáról, milliárdos beruházásokról és vásárlásokról.

A város vagyonát gyarapítják

A közgyűlés Fidesz-KDNP frakció válaszközleményben reagált, kiemelve, hogy a Hotel Lycium turistákat, a Tüzér utcai irodaberuházás pedig munkahelyeket hozhat Debrecenbe.

A legnagyobb frakció szerint az elmúlt időszakban a városvezetés több alkalommal is tanújelét adta a párbeszédre törekvésnek. A szálloda megvásárlásával kapcsolatos döntés – fűzték hozzá – a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának a város érdekeit szolgáló, üzletileg racionális elhatározása volt. Mint írták, ennek indokairól a polgármesteri vezetés részletesen beszámolt, és nagyon jelentős eredménynek tartják, hogy a Kölcsey Központ épületegyüttese teljes egészében városi tulajdonba került.

A Fidesz-KDNP szerint Debrecen számára mindig fontos volt vagyonának gyarapítása. Miközben 1998-ban ez még csak 24,5 milliárd forint volt, addig 2016-ban már 352 milliárd forintot tett ki, vagyis a növekedés tizennégyszeres, amióta az ő politikai közösségük irányítja a cívisvárost – zárul a közlemény.

HBN


Tizenegy év után egy kézbe kerül a Kölcsey Központ és a Hotel Lycium

A hitelkonstrukció lezárása még tart, de már elmondható, a Kölcsey Központ teljes épületegyüttese rövidesen a város tulajdonába kerül. Ugyanis a négycsillagos Hotel Lyciumot 917 millió forintért megvásárolja a város az épületkomplexumot felépítő Keviép Kft. projekt cégétől – jelentette be Papp László polgármester szerdai sajtótájékoztatójukon.