Helyi közélet

2017.05.25. 12:28

Jogerősen is két évet kapott az Alma utcai halálos baleset vádlottja

Debrecen - A Debreceni Törvényszék helybenhagyta csütörtökön a Debreceni Járásbíróság tavaly novemberben hozott ítéletét, melyben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek S. János vádlottat.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék helybenhagyta csütörtökön a Debreceni Járásbíróság tavaly novemberben hozott ítéletét, melyben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek S. János vádlottat.

Az elsőfokú bíróság S. Jánost két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől. A vádlott a büntetés letöltésének fele után szabadulhat feltételesen. A szabadságvesztés mellett a bíróság a vádlottat 357 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A másodfokú bíróság felülbírálati eljárására kétirányú fellebbezés folytán került sor – az ügyész súlyosításra, míg a vádlott és meghatalmazott védője a büntetés enyhítésére tett indítványt.

A Debreceni Törvényszék megállapította: az elsőfokú bíróság nem szegett eljárási szabályt, az ítéleti tényállást túlnyomórészt helyesen állapította meg - azt a másodfokú bíróság néhány pontban egészítette ki.

Az ítéleti tényállás szerint 2015. február 15-én délelőtt - az akkor 78 éves - vádlott derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben a Tubarózsa utca felől a Kaskötő utca irányába, az Alma utca – Kaskötő utcák kereszteződésénél 75–85 km/h sebességgel haladt. Ilyen sebesség mellett azonban nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét, elütötte a két gyalogost, majd 68–75 km/h sebességgel egy kerítésnek ütközött.

Az áldozatok egyike a helyszínen meghalt, másikuk maradandó fogyatékosság mellett súlyos egészségromlást is szenvedett.

Dr. Nagy Antal a törvényszék döntésének szóbeli indokolása során kiemelte: a vádlott a helyszínen helyismerettel rendelkezett, ezen a szakaszon a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h. A vádlott 75 km/h sebességgel haladt, holott a kanyar íve biztonságosan csak 35 km/h sebesség mellett lett volna követhető. Ennek folytán a bekövetkezett baleset a relatív sebesség túllépésével áll oksági kapcsolatban.

A másodfokú büntető tanács elnöke hangsúlyozta: a törvényszék több okból sem látott lehetőséget a védelem által indítványozott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására. A büntetés kiszabása körében az elsőfokú ítéletben foglaltak mellett súlyosító körülmények értékelte a törvényszék egyrészt azt, hogy a vádlott a balesetet megelőző két éven belül két alkalommal is közlekedési szabálysértést követett el, másrészt, hogy az egyik sértett nem csak maradandó egészségkárosodást szenvedett el, de súlyos egészségromlásként diagnosztizálható állapotba is került, továbbá azt, hogy a baleset hatókörében a sértetteken kívül további két személy is volt.

„A társadalom védelme érdekében nem indokolt a szabadságvesztés büntetés próbaidőre történő felfüggesztése, mivel azzal a joghátrány teljes mértékben súlytalanná válna. A vádlott orvosi dokumentumokkal igazolt egészségi állapota nem állítható szembe azzal a ténnyel, hogy a balesetben egy ember életét vesztette, egy másik pedig maradandó egészségkárosodást és súlyos egészségromlást szenvedett el. A vádlott börtöntűrő képességének megállapítása a büntetés-végrehajtás keretei között vizsgálandó kérdés” - mondta dr. Nagy Antal.

A Debreceni Törvényszék végzésével a Debreceni Járásbíróság ítélete május 25-én, csütörtökön jogerős és végrehajtható.

- Debreceni Törvényszék -



Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a 80 éves vádlottat, aki 2015 februárjában ütött el két gyalogost Debrecenben, az Alma utcán. Az áldozatok egyike a helyszínen meghalt, másikuk maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Az elhunyt és a sérült asszony családját pénteken felkeresték a Dehusz vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában