Helyi közélet

2017.05.10. 19:22

Északkeletről jön, délnyugatra távozik, mi az?

Debrecen - Nem mindegy, mekkora a tető a fejünk fölött, figyelmeztet az építész.

Debrecen - Nem mindegy, mekkora a tető a fejünk fölött, figyelmeztet az építész.

Az indiai eredetű vaszati építészeti kultúra azt mondja, a lakásunk a második bőrünk, amely kihat az egészségünkre, hangzott el a Science Café legutóbbi előadásán. Manapság a dizájner lakások idejét éljük, az építészet a funkcionalitásra és a szerkezetre van kihegyezve, amely nem mindig eredményez megfelelő energetizálást. Pedig a fő cél, hogy a hozzáértők pozitív energiával töltött otthont tervezzenek a családoknak. Rácz Tibor építész rég elfeledett építészeti technikákat mutatott be a hallgatóságnak, és arról is beszélt, miként befolyásolja életünket a ház, amelyben élünk.

Magány és panelházak

Kiemelte például a tető szerkezetének fontosságát. A régi parasztházak fal- és tetőszerkezet mérete nagyjából arányos volt. Ez magas szellemiséget fejezett ki. Napjainkban viszont a falszerkezet növekszik, a tetőszerkezet pedig csökken, sőt, néha-néha már el is tűnik – láthattuk a fotót egy, a mai dizájnok szerint épült tető nélküli kockaházról, amely az európai szemnek esztétikus ugyan, de sokkal kevesebb szellemiséget képvisel. Ezért, jegyezte meg Rácz Tibor, innen nem is tudunk energiát bevonzani. Jó példák erre a panelházak, ahol a szó szorosan vett értelmében a lakók feje fölött nincs tető. Ez könnyen okozhat elmagányosodást. Ha a múltba tekintünk vissza, fűzte hozzá, a piramis a legenergetikusabb szerkezettel bíró építmény.

Hiányzik az oktatásból

- A jövő építészeinek el kell feledniük az öncélúságot. Mivel az épületek az emberek mindennapjait is meghatározzák, meg kell ismernünk azoknak a lélektanát, az életét, az életminőségét, akiknek tervezünk. Alvar Aalto finn építész ezt úgy csinálta, hogy beköltözött két-három hónapra a családhoz. Feltérképezte a szokásaikat, és annak megfelelően építette meg a házukat – ismertette az építész, hozzátéve, sokszor a megrendelők nem tudják pontosan mit akarnak, az építésznek pedig feladata tájékoztatni az építészet funkcionális és energetikai jellemzőinek pozitív és negatív oldaláról is. Szerinte ezzel oktatási szinten sajnos nem foglalkoznak, pedig fontos lenne.

Kérdésre válaszolva kijelentette: amíg a hagyományos magyar építészeti kultúrában nincs jelentősége annak, hogy egyes helyiségeket hová tervezünk, a vasztu építészetben kiemelten fontos. Például az energiáról úgy tarják, északkeletről jön, délnyugati irányban pedig távozik.

HBN-Szebényi Szabina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában