Helyi közélet

2017.03.29. 08:17

Nem mindegy, mennyit fizet

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Néhány praktikus tanács a szakemberektől arról, hogy miként válasszunk lakáshitelt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Néhány praktikus tanács a szakemberektől arról, hogy miként válasszunk lakáshitelt.

Egy jól kiválasztott 10 millió forintos lakáshitellel akár 2 milliót is spórolhatunk.

Fontos a bankszámlák és bankkártyák között is alaposan körülnézni, mert több év alatt akár 100 ezres megtakarítás érhető el. Összességében a körültekintő hitel- és bankszámla-választás évente akár 100-200 ezer forinttal alacsonyabb kiadást jelenthet.

Mintacsalád

A különböző banki szolgáltatások és hitelek közötti jelentős különbségek miatt érdemes alaposan felmérni kínálatot – derül ki a bankracio.hu napokban nyilvánosságra hozott összefoglalójából, amely több szempontból vizsgálta a pénzintézetek ajánlatait. Az elemzésben szereplő mintacsaládban a két szülő nettó jövedelme a magyarországi átlagnak megfelelően 180-180 ezer forint. A példában tételezzük fel azt, hogy a felnőtté vált gyermeküknek vásárolnak lakást részben lakáshitelből, valamint bankszámlát és bankkártyát is választanak a gyereknek. És akkor lássuk a számokat!

Havi törlesztés

A család havi nettó jövedelme 360 ezer forint és az egyetemista gyerekük 20-24 millió forintos lakásához 10 éves futamidejű, 10 évre fix havi törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelt vennének fel. A jövedelmük alapján – ha az egyéb feltételeknek megfelelnek – lényegében bármelyik banknál megkaphatják a hitelt, mivel a szabályok szerint nettó jövedelmük 50 százalékát fordíthatják törlesztésre. Ugyanakkor fontos, hogy melyik bankot választják. A legfrissebb felmérés szerint március közepén a legolcsóbb lakáshitel esetében a havi törlesztés 102 ezer forint volt, míg a legdrágábbaknál ez közel 118 ezer forintot tett ki. A teljes visszafizetendő összegben pedig 2 millió forintos különbség mutatkozott. A legjobb lakáshitel tehát jóval több mint 2 millió forintos megtakarítást jelenthet a család számára. Gergely Péter, az elemzést készítő szakportál hitelszakértője szerint az utóbbi időszakban egyre többen igényelnek több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelt, mert ezek hosszú távon biztonságosabban tervezhető kiadást jelentenek a hitelt felvevő számára.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában