Helyi közélet

2017.03.22. 07:43

Kiterítette lapjait a Mazsihisz

Debrecen - Kiszivárgott a zsidó hitközség közgyűlésén készült hangfelvétel; a DZSH és a Mazsihisz egymásnak üzenget.

Debrecen - Kiszivárgott a zsidó hitközség közgyűlésén készült hangfelvétel; a DZSH és a Mazsihisz egymásnak üzenget.

  • Olyan erősek a véleménykülönbségek és vezetői ellentétek a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) között, hogy már a DZSH szövetségből való kiválása is felvetődött. Ennek lehetséges következményeiről és saját álláspontjáról is beszélt Heisler András, a Mazsihisz elnöke vasárnap a Debreceni Zsidó Hitközség közgyűlésén.
  • Heisler Kunos Péter ügyvezetővel látogatott el a közgyűlésre, miután lapunk megírta: nyomoznak a DZSH pénzköltései miatt, ami a Mazsihisztól felvett kölcsönnel van összefüggésben.
  • A helyenként bekiabálásokkal tarkított ülésen a szót kérő Heisler András sérelmezte, hogy Horovitz Tamás DZSH-elnök szót sem ejtett a tagság előtt a rendőrségi nyomozásról és a felfüggesztésekről.
  • A botrányos ügyek ellenére a jelenlévők nagy többséggel szavazták meg Horovitz jelöltjeit a tisztújításon, azaz a megjelentek többségének támogatását továbbra is élvezi. Ezt a DZSH hétfői szűkszavú közleménye – amit éppen az ügyeket feltáró Naplónak nem küldtek el – is hangsúlyozza, és azt is, hogy a nyomozásban segítik a hatóság munkáját.
  • Eközben a DZSH és a Mazsihisz már a nyilvánosság előtt vív nyilatkozatháborút.
  • Parázs, de kulturált szóváltást hozott a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének felszólalása a DZSH vasárnapi közgyűlésén. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a hangfelvétel, ami eljutott a Hajdú-bihari Naplóhoz. A közgyűlés első fele a lemondások miatt kooptált (választott) elnökségi tagok megerősítéséről, illetve új tag megszavazásáról szólt. Bár bekiabálások ekkor is akadtak – voltak hangok, amelyek szerint a tisztújítás előtt a felfüggesztettek ügyét kellett volna tisztázni –, komoly csörtékre csak később került sor.

    Heisler élesen kritizált

    A kiszivárgott felvétel tanúsága szerint Horovitz Tamás szót sem ejtett a tagság előtt a sikkasztás gyanújával indult rendőrségi nyomozásról. Az emiatt érzett elégedetlenségének is hangot adott Heisler András, a Mazsihisz elnöke, amikor szót kapott. Úgy fogalmazott, amikor már a fél magyar sajtó a rendőrségi eljárásról beszél, az elhallgatás nem jó politika. Erre később Horovitz úgy reagált, hogy egy szűk csoport tette meg a feljelentését. A felvétel szerint azt mondta: kapcsolatban van a nyomozást vezető rendőrrel, akivel abban maradtak, hogy sem a hitközség, sem a rendőrség nem ad információt. Hozzátette, állnak a vizsgálat elébe, ami „hamarosan lezárul, és bebizonyosodik, hogy senki sem sikkasztott”.

    A meglepetés azonban korántsem ez volt: Heisler ugyanis hosszan beszélt a DZSH Mazsihiszból való kiválásának lehetőségéről – azt szeparatista törekvésként bemutatva – mondván, ilyen hangok jutnak el hozzá.

    Ha a Debreceni Zsidó Hitközség az önállósodás útjára lép, az a közösség végleges szétmorzsolódásához fog vezetni

    – emelte ki, hozzátéve, hogy a magyarországi zsidóság akkor erős, ha egységesek – ezzel is utalva a felekezet 19. századi szakadására. Nem kevésbé élesen emlékeztetett a tavalyi közgyűlésre, amelyen komoly hiányosságokat tártak fel a könyvelésben, amit használhatatlannak minősített. Mazsihiszes források az előző héten munkatársunknak arról beszéltek, hogy két év pénzügyeit kellett újrakönyvelni emiatt. Ezekre nem reagált Horovitz.

    Az átláthatóságot hiányolja

    Nem fogta vissza magát Heisler akkor sem, amikor kijelentette: „úgy látom, az elnökség sincs tisztában azzal, milyen folyamatok zajlanak a hitközségnél”. Ekkor a nyomozás és a kölcsön felvételének körülményeire utalt, amit Horovitz az elnökség, illetve a tagság tudta és hozzájárulása nélkül vett fel a Mazsihisztől, illetve Horovitznak arra a beszámolóban elhangzott mondatára, miszerint csak egy „bizonyos bevételt” kell előteremteni a turisztikai célú beruházásokból. Heisler konkretizált: évente 40 milliós turisztikai bevételt vállalt a DZSH, ám nem látszik, hogy ez miként fog befolyni, az összeg pedig évekig Damoklész kardjaként lebeg a hitközség felett. Amikor pedig látogatói adatokat kért a DZSH elnökétől, csak „mesét” kapott:

    mesék alapján nem lehet felelős döntéseket hozni

    – fogalmazott kendőzetlenül.

    Visszautalt a Mazsihisztól való függetlenedésre akkor is, amikor felemlegette: a Mazsihisz 24 milliós támogatása nélkül – ami a nagyszabású beruházásokhoz szükséges uniós támogatás önerejét adta – nem újulhattak volna meg 600 millió forint értékben a hitközség zsinagógái és székháza.

    Horovitz: minden megújult!

    A fentieket Horovitz nem hagyta szó nélkül: szerinte nem kardként lebeg az uniós támogatásért vállalt bevételkötelezettség, hanem feladatként, amit teljesíteni fognak.

    Horovitz Tamás | Fotó: Molnár Péter

    Emlékeztetett, hogy a cívisvárosban már renovált templomokba járhatnak a zsidók, ami után Miskolcon vagy Szegeden legfeljebb vágyakozhatnak a helyi izraeliták. Továbbá szemére vetette Heislernek, hogy tud a Mazsihisznél is olyan rendezvényről, amely komolyan veszteséges volt, illetve a DZSH még meglévő 35 milliós kölcsönének törlesztése kapcsán pedig úgy reagált, hogy más hitközségnek ennél nagyobb, 200 milliós tartozása van, arról viszont senki sem beszél.

    Mi van a hitélettel?

    A hitélet kapcsán megfordultak a szerepek: a beszámolóban ugyanis Horovitz Tamás arról beszélt, hogy a hitélet erősödött a kántorukkal, eltökéltek a mindennapos teljes értékű szertartások (a minjenhez tíz felnőtt férfi kell) megtartásában. A Mazsihisz elnöke erre azzal replikázott, hogy a hitélet inkább „romlik, nagyon sok ember nem jár le, akinek ott lenne a helye”, ezért – idézzük – „nagyon sokszor” nem lehet minjent tartani Debrecenben. Ennek okait a Napló feltáró cikkében szeptemberben bemutatta. Később dr. Grósz Zsuzsanna alelnök felszólalásában is elismerte: nincs mindig minjen, de ennek oka az is, hogy vannak, akik inkább daf­ke más városban (Miskolcon, Gyöngyösön) mennek szertartásra.

    „Önálló” debreceni vezető

    A Mazsihisz elnökének azonban akadt még néhány kifejezetten kritikus megjegyzése. Szerinte a jelenlegi helyzet kialakulásában a vezetésnek komoly felelőssége van, több kárt nem szabad okozni a debreceni zsidóságnak – fogalmazott. Emellett Horovitzot önálló, időnként önjáró emberként jellemezte, a vezetőséget pedig átlátható működésre kérte. Továbbá arra intette a tagságot, hogy senkit „nem vakíthat el egy kellemes este, vagy ingyenvacsora”. Horovitz Tamás előbbi mondatra felelt – elismerésnek vette Heisler szavait –, utóbbi mondat viszont reflektálatlan maradt.


    A tagok harmada szavazott

    Tény: a közgyűlés elején a jelenlévő tagság nagy többséggel szavazta meg Horovitz Tamás jelöltjeit az elnökségbe. Ennek apropóján érdemes megjegyezni: hétfőn a hitközség szűkszavú közleményt adott ki, amelyet éppen a kölcsön ügyét és a hitélet kiüresedésének okait bemutató Hajdú-bihari Naplónak nem küldtek el. Az aláírás nélküli szövegben lejárató sajtókampányról írnak, és arról, hogy „az események megerősítették Horovitz Tamás elnököt”. Arra viszont még csak nem is utalnak, hogy a hitközség tagságának még harmada sem tette tiszteletét a közgyűlésen – a valamivel több mint 200 tagból 62-en szavaztak. Horovitz Tamás – hasonlóan az előző héthez – kedden sem kívánt lapunknak nyilatkozni.


    Korábban megírtuk

  • 95 milliós kölcsönt kért Horovitz Tamás a DZSH nevében a Mazsihisztől
  • Inkább kulturális közösségként működik a zsidó hitközség

  • Nyár óta kapargatom a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) pénzügyeit. A cikksorozatot érő reakciókból, illetve a DZSH mostani lépéséből (a Naplónak nem küldték el a közleményüket) kiviláglik: a leírtak tényállításaival nincs baj – lásd a szomszédos hasábokat. Ám úgy tűnik, nem akarják érteni, mi dolga a feltáró újságírónak a zsidó közösséggel. Szabó Zsolt László írása.

    Nemcsak hogy megszólalt a Mazsihisz, hanem Heisler András elnök és Kunos Péter ügyvezető személyesen látogatott el a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) vasárnapi tisztújító közgyűlésére, mi­után a Hajdú-bihari Napló pénteken megírta: nyomoznak a Debreceni Zsidó Hitközség költései miatt.

    A nyomozás a DZSH 95 millió forintos Mazsihisz-kölcsönével van összefüggésben. Emlékezetes: uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben újult meg a felekezet két helyi zsinagógája és székháza. A pénz azonban nem lett elég, ezért kérte a kölcsönt Horovitz Tamás elnök a DZSH nevében, ám nem tudtak időre törleszteni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában