Mazsihisz: csak a helyi zsidóságnak lehet kára

Akt.:
Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke (b) és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése elején a Parlament Vadász termében 2014. szeptember 9-én.
Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke (b) és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése elején a Parlament Vadász termében 2014. szeptember 9-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Debrecen – Nemcsak hogy megszólalt a Mazsihisz, hanem Heisler András elnök és Kunos Péter ügyvezető személyesen látogatott el a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) vasárnapi tisztújító közgyűlésére, mi­után a Hajdú-bihari Napló pénteken megírta: nyomoznak a Debreceni Zsidó Hitközség költései miatt.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szombaton azt közölte: ha a történteknek van kárvallottja, az kizárólag a debreceni zsidó közösség, hozzátéve, hogy ennek tisztázása az elindult nyomozás tétje. Emlékezetes: 95 millió forintos kölcsönt kapott a DZSH, ezért zálog került több ingatlanukra.

A Mazsihisz leszögezi: a taghitközségei – a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) is – teljes gazdasági önállóságot élveznek, a döntéseiket nem tudják befolyásolni. Úgy látják, a kirobbant ügynek a Mazsihisz csak azért nem kárvallottja, mert a szervezet közjegyző előtti aláírásával biztosította hitelezői pozícióját, mikor 95 millió forinttal segítette ki a DZSH-t. Hogy történt-e szabálytalanság vagy bűncselekmény, azt a nyomozás hivatott megállapítani – írták. A szövetség szerint ugyanakkor senki nem állhat a törvényen felül, a zsidó hitközségi vezetők pedig különösen nagy erkölcsi felelősséggel tartoznak az egész magyar társadalom által megtermelt közpénzek felhasználását illetően.

Úgy tudjuk, a vasárnapi közgyűlésen szót kért Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki a szövetség álláspontját ismertette. A Mazsihisz a nyomozás segítése mellett átláthatóan működő zsidó hitélet biztosítását szeretné.

A Napló korábban bemutatta a kölcsön felvételének körülményeit, ezt követően többen távoztak az elnökségből. Később feltártuk a hitélet kiüresedésének okait, pénteken pedig a nyomozás elindulásáról számoltunk be.

HBN-SZZSL


Cikksorozatunkban korábban megírtuk:


Már nyomoznak a zsidó hitközség költései miatt

Rendőrök és nyomozók jelentek meg múlt kedden a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában, ahonnan iratokkal, számítógépes adatokkal távoztak – értesült a Hajdú-bihari Napló.

Zsidó hitélet az utolsó órában

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) heti szertartásainak mintegy felében nem tudnak teljes értékű istentiszteletet tartani.

 

 

„Boríthat” a kölcsönbotrány

A Napló cikke után a zsidó hitközség több elnökségi tagja a le­mondását helyezte kilátásba.

 

 

Hitel miatt szorulhatnak a cívisvárosi zsidók

A Debreceni Zsidó Hitközség több értékes debreceni ingatlanát is elveszítheti, ha nem tudja törleszteni a kölcsönt, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz) vett fel – értesült a Hajdú-bihari Napló. A 95 millió forintos hitelre Horovitz Tamás elnök indoklása szerint a hitközség tavaly befejeződött fejlesztései miatt volt szükség, a június végi határidőre azonban csak 33,5 milliót törlesztettek.