Helyi közélet

2017.03.10. 17:17

Emléktábla a beatmozgalomnak

Debrecen - A Cseh Tamás Programban emlékeznek meg az ország kultikus zenei színpadairól.

Debrecen - A Cseh Tamás Programban emlékeznek meg az ország kultikus zenei színpadairól.

A debreceni Aranybika Szálló Bartók termében rendezett Pirítós bulik emléke előtt tisztelegnek azzal a poptörténeti emléktáblával, amelyet pénteken avattak fel a szállóban. A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának ez immár a tizedik emlékműve az országban, amelyet Váradi Ferenc rádiós műsorvezető, a helyi rocktörténet jeles krónikása, illetve Vass Norbert, a program munkatársa leplezett le.

A Pirítós bulik a cívisváros beatmozgalmának kultikus alkalmai közé tartoztak. Játszottak itt nagy budapesti bandák, többek között az Illés és az Omega, de felléptek a kor világsztárjai is, mint a Nashville Teens. Verekedés állítólag sohasem volt, a balhézóknak ugyanis örökös kitiltás járt, és ez a jelek szerint komoly visszatartó erőnek számított.

Tábla a volt IPK-ban is

Érdemes megjegyezni: az első vidéki emlékpont szintén Debrecenbe került, a város több mint százéves múltra visszatekintő épületében, az egykori IPK (ma Belvárosi Közösségi Ház) tiszteletére avatták fel. Az első emléktáblát pedig az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatták még 2015-ben, A zene ünnepén, amelyet a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett később szintén a magyar fővárosban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában