Helyi közélet

2017.03.05. 12:30

A dietetikus betegeket lát el kellő étrenddel

Debrecen - A tankonyhai látogatás balesetvédelmi oktatással, kézmosással, fehér kötény felvételével kezdődött.

Debrecen - A tankonyhai látogatás balesetvédelmi oktatással, kézmosással, fehér kötény felvételével kezdődött.

Szebenszki Erzsébet dietetikusként különböző civil szerveződések, betegszervezetek munkáját segíti. Ellátogattunk a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének felkérésére tartott vasárnap délelőtti főzőtanfolyamára.

Szebenszki Erzsébet rögtönzött konyhai balesetvédelmi tanácsokat is adott, a hozzávalók pontos mérésére figyelmeztetett. Világossá tette, hogy a vesebetegség egyes szakaszaiban változik az étrend összetétele. Részletezte, a betegség melyik stádiumában, hogyan alakul a különböző tápanyagok, elsősorban fehérje és a foszfor, illetve a só és a kálium ajánlott mennyisége. Ezt követően kiosztotta az elkészítendő receptet, majd kétórai sürgés-forgás után megkezdődhetett a tálalás, és asztalra kerülhetett az aznapi menü. A spenótos rakott tészta, a vasalt csirkecomb vesés módra pirított gombával, a párolt bulgur körtével, és végül desszertként a pudingos keksz. Az emésztőszervek vagy ízlelőbimbók tornáztatása közben érdeklődésünkre Erzsébet beszélt munkájáról, elhivatottságáról. – 1987-ben végeztem el az egészségügyi főiskolát, azóta terápiás dietetikusként dolgozom, az utóbbi tíz évben a Debreceni Egyetem klinikáin. A kórházi munka során, nap mint nap új kihívásokkal találkozom. Elsődleges feladatom a különböző betegosztályokon rám bízott betegeket ellátása megfelelő étrenddel, speciális tanácsokkal, ami segíti őket a mindennapokban életminőségük jobbá tételében. Néhány éve az egyetem vezetése megteremtette a lehetőséget egy dietetikai szakrendelés megvalósítására, ahol heti egy napon én is fogadom a betegeket. A délutáni órákban pedig a MÁV Rendelőintézet szakrendeléseit segítem munkámmal.

HBN–Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában