Helyi közélet

2017.02.27. 16:17

Nem ugrott el a kérdések elől a bagaméri munkavezető

Bagamér, Debrecen - Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

Bagamér, Debrecen - Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

Egybefüggő vallomást tett és a kérdésekre is válaszolt B. László, a bagaméri önkormányzat közmunkásainak munkavezetője hétfőn, amikor elkezdődött a tragikus homokfal-omlás miatt indult büntetőeljárás tárgyalása a Debreceni Törvényszéken. A férfi nem ismerte el büntetőjogi felelősségét – tájékoztatott Veszprémyné dr. Szajkó Márta, a Debreceni Törvényszék sajtótitkára.

A vádirat részleteiről és a munkavédelmi hatóság eljárásának eredményéről és a bírságról a Hajdú-bihari Napló számolt be elsőként. Ismert, a homokkitermelésen dolgozó egyik közmunkás életét veszítette az omlás következtében. A nyomozás a munkavezető felelősségét állapította meg, amit elfogadott a vádhatóság. Az áldozaton kívül még négyen termeltek ki homokot az önkormányzati zártkertben a téli síktalanításhoz. A vádirat szerint a területre bányászati engedély sem volt, ráadásul, mivel a terület nem volt körbekerítve, a helyiek homokbányaként szabadon használhatták a területet, ami életveszélyes volt, miután helyenként 5-8 méter magas, majdnem teljesen függőleges partszakasz is kialakult a területen. Az ügyészség szerint a vádlott többszörösen mulasztott: nem hívta fel a munkások figyelmét a biztonságos munkavégzésre, nem biztosította az ehhez szükséges munkaeszközöket, és nem ellenőrizte a munkát.

A homokfal az utolsó szállítmány felrakodása közben szakadt le. Míg a pótkocsi szélein álló munkások el tudtak ugrani a lezúduló, 1 méterszer 80 centiméteres kővé szilárdult „kovárvány” elől, addig a pótkocsi középső részénél álló sértettet a homoktömb nekinyomta a pótkocsi oldalának. A leomló homokfal a sértettet mellkasa alsó részéig betemette, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a férfi a helyszínen meghalt. B. László ügyének tárgyalása áprilisban folytatódik.

HBN


Öten dolgoztak a gödörben; A Hajdú-bihari Napló feltárta a halálos baleset körülményeit, okait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában