Helyi közélet

2017.02.11. 08:12

Mennyit adna a jegygyűrűmért?!

Debrecen - A gazdasági válság éveiben jószerivel csak befelé hordták az értékeiket a zálogházakba.

Debrecen - A gazdasági válság éveiben jószerivel csak befelé hordták az értékeiket a zálogházakba.

Ha valaki átmeneti pénzzavarba kerül, és már a bankok se állnak szóba vele, még mindig a zálogház tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. Bár manapság már a zaci sem akkora üzlet, mint hajdanán, hiszen Debrecenben hovatovább egyetlen olyan zálogfiók sincs, ahol szinte bármiért pénzt adnának az utcáról betérőnek.

Megint elkezdtek tőlünk használt tárgyakat vásárolni.

Zálogházi eladó

Miben rejlik a varázsuk?

A zálogházak varázsa abban van, hogy ezekben bürokrácia-mentesen és anonim módon intézheti az ügyeit bárki, aki pillanatnyilag, vagy akár tartósabban megszorult. A zálogkölcsönzés szinte egyidős a pénz megjelenésével; az első magyar zálogház a mai BÁV jogelődje volt még a 18. században. A 70-es – 80-as években még az ágynemű vagy az étkészlet is tradicionális zacis tárgynak bizonyult, manapság azonban a zálogházak forgalmát jórészt az ékszerek teszik ki. Néhány éve még több debreceni zaciban is fogadták a műszaki cikkeket, a régiségeket vagy éppen a festményeket, hovatovább azonban szinte egyetlen zálogfiók sincs a megyeszékhelyen, ahol gyakorlatilag bármiért pénzt adnának, aminek használtpiaci értéke van. Bár manapság létezik az úgynevezett autózálog is, ez Magyarországon valahogy nem lett olyan népszerű, mint más államokban.

Hasít az államosítás

Magán zálogházak munkatársaival beszélgetve hamar kiderült, hogy manapság bizony földrengésszerű változások zajlanak a záloghitelezési piacon. Mint az egyik, névtelenséget kérő informátorunk fogalmazott: az államosítás itt is „hasít ezerrel”. Egyetlen piaci szereplő marad talpon, a többi pedig „megy a lecsóba”. Míg nálunk egy gramm törtarany 6300 forint, ők 7-8 ezer forintot is fizetnek érte. Ennek következtében mi, akik eddig foglalkoztunk mindennel, aminek használtpiaci értéke van, kénytelenek voltunk drasztikusan szűkíteni a kört. Ma már jószerivel csak arany és ezüst ékszerrel foglalkozunk, amivel viszont talpon maradni (éppen az előzőekben említettek miatt) nem lehet… Ő egyébként nem érzékeli azt, hogy több pénz lenne a családoknál, hiszen akkor ritkábban kellene az embereknek zaciba járni. „Talán annyi pozitívumot érzünk, hogy hosszú idő után megint elkezdtek tőlünk használt tárgyakat vásárolni. A válság alatt ugyanis csak hordták be hozzánk a millió zálogtárgyat, most már viszont ezt-azt vesznek is tőlünk” – fogalmazott a szakember. Egy másik fiók munkatársa is arról számolt be, hogy folyamatosan zárnak be zálogházak, miközben egyre kevesebben foglalkoznak az ékszer mellett mással. Szerinte a műszaki cikk ma már nem buli, miként a festmény és a ruhanemű se igazán. Mint mondta: a nagy hal megeszi a kicsit, és ez a tendencia a debreceni zálogházpiacon is egyre erőteljesebben érezteti a hatását.

Mindent forintosítanak

Információink szerint az ékszerre akár a becsült érték 85 százalékát is megkaphatja hitelként az ügyfél, míg egy porcelánra (ahol egyáltalán foglalkoznak vele) már csak 60 százalékát, egy festményre pedig még ennél is kevesebbet, legfeljebb a zálogérték felét fizetik. Nem véletlenül hátrál ki egyre több szereplő a műszaki cikkek piacáról, ezek ugyanis nagyon rövid idő alatt elavulnak, így legfeljebb a zálogértékük 30-40 százalékát fizetik értük. Természetesen minél hosszabb futamidőt választ az ügyfél, annál magasabb záloghiteldíjat fog fizetni. Cserébe a zálogház a futamidő végéig megőrzi az értéktárgyunkat, amit ha mégsem váltunk ki, akkor a lejáratot követő hónap utolsó napjától (kényszer)értékesítenek. Sokak számára vonzó lehet továbbá, hogy a zálogházi kölcsönhöz nincs szükség jövedelemigazolásra, kezesre vagy akár közüzemi számlákra, miközben a pénzt azonnal megkapja a szorult helyzetben lévő kuncsaft.


Vastagon fog a ceruza

A gyors és egyszerű finanszírozásnak persze ára van. Kamatot, kezelési költséget és tárolási díjat, sőt van, ahol értékbecslési díjat és nyomtatványköltséget is felszámítanak az ügyfélnek. Összességében azt lehet mondani, hogy a kölcsön után fizetendő díjtételeket a zálogtárgy, a futamidő és a felvenni szándékozott kölcsön összegének a függvényében állapítják meg. Az anonimitás miatt könnyen bajba kerülhet az, aki elveszíti a zálogjegyet, az ugyanis bemutatóra szól.


Rozi néni elhunyt férje pecsétgyűrűjével kopogtatott be a zálogfiókba, hogy némi kölcsönnel áthidalhassa átmeneti nehézségeit. És ez így megy már negyedik éve. Amíg élt a papa, addig a déditől rájuk maradt porcelán őzikét zálogosították el, amikor megérkezett a gázművektől az éves elszámoló számla, a férfi halála óta pedig a hátrahagyott pecsétgyűrűre maradt a megmentő szerepe. Petneházi Attila írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában