Helyi közélet

2016.12.01. 08:28

Császári kitüntetés dr. Pinczés Istvánnak

Debrecen - Olyan japán elismerést kapott a debreceni rendező, amit külföldi eddig soha.

Debrecen - Olyan japán elismerést kapott a debreceni rendező, amit külföldi eddig soha.

A japán császár által 1875-ben alapított és a japán kormány által odaítélt „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugárpárjának Rendje” kitüntetésben részesült dr. Pinczés István, a Debreceni Színjátszó Stúdió igazgatója, rendezője. (Az elismerés hivatalos átadására néhány napja került sor Japán budapesti nagykövetségén.) Az erre az alkalomra japán motívumokkal feldíszített debreceni Vojtina Bábszínházban szerda este színpadi gálaműsor keretében mutatták be a nagyközönségnek a kitüntetést és a díjazottat.

A japán kormány indoklása szerint dr. Pinczés István színházi társulatok rendezőjeként nagyban hozzájárult Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a japán Tojama megye között – 35 éve tartó – kulturális, művészeti kapcsolatok ápolásához, erősítéséhez, a japán kultúra magyarországi népszerűsítéséhez.

Véletlen találkozás

Komolay Szabolcs alpolgármester elmondta: 1981-ben a Debreceni Színjátszó Stúdió meghívást kapott a New York-i világszínjátszó fesztiválra ahol egy japán színházi társulat, a Bungeiza véletlenül ugyanazt a Csehov komédiát játszotta mint a mi városunk színjátszói. Az amerikai találkozást a japán társulat debreceni látogatása követte és ezzel elindult egy nemzetközi szinten is unikális sikertörténet. A kapcsolat kiszélesedett és – a Kölcsey Művelődési Központ bevonásával – egy a művészetek szinte minden ágát magába foglaló kultruális cserekapcsolattá terebélyesedett. – A színjátszók után ütőhangszeres művészek, énekesek, kórusok, táncosok, zenészek, képzőművészek látogattak el innen Tojamába, s onnan kimonós legyezős táncosok, ikebana mesterek, ecsetírás-művészek, koto- és samiszen játákosok, japán dobosok, színészek érkeztek hazánkba, Debrecenbe, a Virágkarneválra, a Bartók Kórusversenyre és más városunk által rendezett nagyrendezvényekre. A Tojamába látogató debreceni és hajdú-bihari művészek is sok-sok japán városban kaptak fellépési lehetőséget – ismertette az alpolgármester. Miután Komolay Szabolcs gratulált a kitüntetettnek, annak a reményének adott hangot, hogy az élénk kulturális kapcsolatok hamarosan gazdasági téren is gyümölcsözni kezdenek.

A nagykövet is elismerte

Az esten Dzsunicsi Koszuge, a Japán Császár Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete hangsúlyozta: a díjazott művész „rendkívüli szolgálatot tett a japánnal folytatott baráti viszony, a kölcsönös megértés érdekében”. Ezután a színházterem közönsége percekig felállva tapsolt dr. Pinczés Istvánnak.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában