Helyi közélet

2016.11.11. 12:20

Életre hívták a Kabos-emléknapot

Berettyóújfalu - A Margit híd felrobbantásakor halt meg a magyar kard virtuóza, síremléke nincs.

Berettyóújfalu - A Margit híd felrobbantásakor halt meg a magyar kard virtuóza, síremléke nincs.

Kabos Endrére, a háromszoros olimpiai bajnokra, a nagy nemzetközi és hazai versenyeken számos érmet szerzett sportemberre, a magyar kard virtuózára Kabos-emléknap megrendezésével emlékezett Berettyóújfalu a napokban. A rendezők, Berettyóújfalu Város Önkormányzata, a Berettyó Kulturális Központ – a Sinka István Városi Könyvtár és a Bihari Múzeum az emléknappal hagyományt kívánt teremteni.

Kötet az életéről

Kabos Endre Nagyváradon született 1906. november 5-én és Budapesten hunyt el 1944. november 4-én. A sportember éppen 80 esztendeje, 1936. november 5-én (30. születésnapján) ültette el Berettyóújfalu főterén azt a tölgyfacsemetét, amelyet a berlini olimpiai győzelme alkalmával kapott. Az olimpiai bajnok egy nappal a 38. születésnapja előtt, a Margit híd felrobbantásakor vesztette életét. Holttestét nem találták meg, síremléket nem állítottak számára. Berettyóújfaluban a városi sportcsarnok 1994 óta viseli nevét, továbbá Berettyóújfalu képviselő-testülete a Kabos Endre-díjat évente, a város napján adományozza a helyi sportban kiemelkedő eredményért, tevékenységért.

A Kabos-emléknapon megkoszorúzták a sportcsarnok bejáratánál elhelyezett emléktáblát, megnyílt a magyarországi vívósport történetét bemutató kiállítás, továbbá bemutatták a Kabos Endre (1906–1944), az elegáns bajnok című kötetet. A könyv azon a hét családi fotóalbumon alapszik, amelyeket Keleti Éva fotóművész, a bajnok unokahúga őriz. A több száz képből kiválogatott fotóanyag egy részét maga Kabos Endre készítette privát élete és sportpályafutása eseményeiről, más részük családi, baráti emlékek, ám sok fényképet hivatásos fotográfusok, riporterek fotografálták az edzések, utazások és versenyek során. Az angol és magyar nyelvű könyv gazdag egyéb forrásdokumentumokban is, például a Kabos Endre gyerekkori kézírását őrző levéllel, vagy a sporttársakat megörökítő, aláírt képeslapok gyűjteményével.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában